Halottak tucatjai hevernek az utcán Burundi fővárosában

Kép: AFP

Burundi fővárosában, Bujumbarában negyen halottat találtak az utcán szombaton, egy nappal azután, hogy fegyveresek megtámadtak három katonai létesítményt, majd a hadsereg több órányi tűzharc után visszaverte a támadásokat. A halottak között voltak fejbe lőtt, hátrakötözött kezű emberek is.

Az államfő egyik tanácsadója a Twitteren azt írta pénteken, hogy az ellenzék Ngagara, Musaga és Mujejuru negyedekben megpróbált megtámadni katonai táborokat, kiszabadítani bebörtönzötteket, de nem jártak sikerrel. Fegyvereiket elkobozták, sok támadót megöltek.

Gaspard Baratuza, a hadsereg szóvivője később az állami rádiónak azt mondta, hogy a katonák 12 támadóval végeztek, 20-at pedig őrizetbe vettek. Három katona is meghalt - tette hozzá.

Egy szemtanú elmondta az AP hírügynökség tudósítójának, hogy 21 fejbe lőtt halottat Nyakabiga negyedben látott, vagyis Bujumbura egyik olyan részében, amely nincs a három felsorolt negyed között.

Burundiban azért indult áprilisban erőszakhullám, mert Pierre Nkurunziza elnök bejelentette: harmadszor is indul az elnökválasztáson, annak ellenére, hogy az alkotmány és az ország békéjét tíz éve biztosító arushai megállapodás csak két ciklust enged. A júliusi választást - amelyet az ellenzék bojkottált - Nkurunziza megnyerte. (MTI/AlJazeera)