Vörös tintát fröcskölő tengeri meztelencsigák terrorizálják Kalifornia partjait

természet
2015 december 12., 13:45
comments 101

Az egész Csendes-Óceán környékén éghajlati anomáliákat okozó El Nino jelenség miatt egy igen undorító új lénnyel kell megtanulniuk együtt élni a San Franciscoiaknak: a kaliforniai tengeri nyúllal (Aplysia californica), ami valójában egyáltalán nem nyúl, hanem egy méretes tengeri meztelen csiga.

A lény sokakat nagyobb állatok belső szerveire emlékeztet, és ezt a hatást csak fokozza, hogy ha megijednek, akkor vörös tintát fröcsölnek magukból. Egy férfi állítólag a rendőröket hívta, mert azt hitte, egy emberi szívet talált a tengerparton.


Sok más állat a melegebb északi vizekbe költözött egyébként Mexikó felől, köztük mérges tengeri kígyók és pörölycápák. Több helyi állat – például az itt szokásos púpos bálnák – pedig máshogy viselkednek, mint szoktak. Ez az ökoszisztéma komolyabb zavarjára utal, ami nem csoda, mivel 10-15 fokkal melegebb most itt tenger, mint ilyenkor lenni szokott.

Az El Nino Kalifornia szempontjából egyébként most alapvetően kedvező lesz, az évek óta szárazsággal súlytott államba heves esőket hozhat.

(WSJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.