Vörös tintát fröcskölő tengeri meztelencsigák terrorizálják Kalifornia partjait

2015 december 12., szombat 13:45
101

Az egész Csendes-Óceán környékén éghajlati anomáliákat okozó El Nino jelenség miatt egy igen undorító új lénnyel kell megtanulniuk együtt élni a San Franciscoiaknak: a kaliforniai tengeri nyúllal (Aplysia californica), ami valójában egyáltalán nem nyúl, hanem egy méretes tengeri meztelen csiga.

A lény sokakat nagyobb állatok belső szerveire emlékeztet, és ezt a hatást csak fokozza, hogy ha megijednek, akkor vörös tintát fröcsölnek magukból. Egy férfi állítólag a rendőröket hívta, mert azt hitte, egy emberi szívet talált a tengerparton.


Sok más állat a melegebb északi vizekbe költözött egyébként Mexikó felől, köztük mérges tengeri kígyók és pörölycápák. Több helyi állat – például az itt szokásos púpos bálnák – pedig máshogy viselkednek, mint szoktak. Ez az ökoszisztéma komolyabb zavarjára utal, ami nem csoda, mivel 10-15 fokkal melegebb most itt tenger, mint ilyenkor lenni szokott.

Az El Nino Kalifornia szempontjából egyébként most alapvetően kedvező lesz, az évek óta szárazsággal súlytott államba heves esőket hozhat.

(WSJ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt