Egy korrupcióellenes nyomozás Oroszország legszörnyűbb bűnbandájához kapcsolta az orosz legfőbb ügyész fiát

külföld
2015 december 13., 15:46
comments 149

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szervezete már több orosz korrupciós ügyre is fényt derített, amik Putyin elnök környezetéig nyúlnak. A legtöbb ügyre az orosz hivatalos szervek csak mély hallgatással reagálnak, Navalnij legújabb videója azonban láthatóan megzavarta az ország vezetőinek nyugalmát.

A nyomozás a görögországi Khalkidikében kezdődött, ahol egy nemrég nyitott luxushotelről derült ki, hogy amögött Artyom Csajka és Olga Lopatyina állnak. A hotelt hatalmas csinnadrattával és orosz popsztárok fellépésével adta át az orosz kulturális miniszter.

Artyom Csajka Jurij Csajka, Oroszország legfőbb ügyészének fia, Olga Lopatyina pedig Gennagyij Lopatyinnak, a legfőbb ügyész helyettesének volt felesége.

Ez még önmagában nem lenne akkora probléma, hiszen az orosz elitben teljesen megszokott, hogy vagyonukból görögországi, ciprusi, spanyol vagy akár nagy-britanniai beruházásokat finanszíroznak. Ezért Navalnijék egy időre jegelték is a nyomozást.

Idővel azonban kiderült az is, hogy Olga Lopatyina egy cukorkereskedelemmel foglalkozó cégben üzlettársa volt Anzsela Csapoknak. Anzsela Csapok Szergej Csapok felesége, Szergej Csapok pedig tavaly halt meg egy orosz börtönben.

Életfogytiglanra ítélték, az utóbbi évtizedek egyik legbrutálisabb bűncselekményéért.

A kuscsevszkajai mészárlásként elhíresült többszörös gyilkosságban egy bűnbanda tagjai 12 embert mészároltak le Oroszország egyik, Krasznodar nevű, déli régiójában egy farmon. A halottak között 4 gyerek is volt, és minden áldozattal késsel végeztek, majd felgyújtották a halottakkal teli házat. A mészárlásban egy helyi gazdag farmer teljes családját kiirtották.

Az eset sokkolta Oroszországot, nemcsak brutalitása miatt is, hanem mert kiderült, hogy a gyilkosok hasonlóan brutális tettekkel tartották rettegésben a régiót korábban is, de magasrangú rendőri kapcsolataik miatt büntetlenek maradtak.

photo_camera Jurij Csajka legfőbb ügyész (Forrás: Wikipédia)

A mészárlás kitervelőjének tartott Szergej Csapokot végül életfogytiglani börtönre ítélték. Elítélték Csapok anyját is csalásért, de velük ment a börtönbe a bűnbanda több tagja is. Az országos érdeklődést kiváltó nyomozás során kiderült, hogy a Csapok-banda évekig rettegésben tartotta Kuscsevszkaja várost,

tetszés szerint kiválasztott nőket erőszakoltak meg az utcán, majd fenyegetésekkel elhallgattatták őket.

A banda ellenőrzött minden vállalkozást a környéken, és akivel gondjuk volt, azt megölték. Összesen 19 gyilkosságot sikerült rájuk bizonyítani.

Az érdeklődést fokozta, hogy Csapok Putyin Egyesült Oroszországának tagja volt, és több helyi választáson is pozíciókat nyert. A helyi rendőrök annyira a zsebében voltak, hogy végül a moszkvai rendőrség egységeinek kellett a városba menniük, és felderíteni az ügyet, a helyiek ugyanis nem akartak eljárni Csapok ellen.

Navalnij a videójában olyan dokumentumokat is bemutat, amik szerint a Csapok elleni korábbi vádakat a helyi ügyészség segített elrejteni, ilyen módon pedig Jurij Csajka legfőbb ügyésznek is köze lehetett a Csapok-banda büntetlenségéhez.

Az orosz nyelvű videót alig két hét alatt már 3 millióan nézték meg, és Oroszországban szokatlan módon több vezető politikust is szembesítettek annak tartalmával.

Maga Csajka azt mondta a videóról, hogy kontármunka, ferdített, hamis információkat tartalmaz, és bizonyára valamilyen külső erő akarja bemocskolni így a 2006 óta hivatalban lévő legfőbb ügyészt.

Dimitrij Medvegyev miniszterelnök dühbe gurult, mikor egy újságíró Navalnij videójáról kérdezte, és azt mondta, hogy az ilyen vádaskodások a sztálini korhoz való visszatérést jelentenék. Medvegyev szerint ugyanis csak az igazságszolgáltatási rendszer támaszthat ilyen vádakat valakivel szemben. Arra nem tért ki, hogy ha ezt a dolgot az igazságszolgáltatásra bízzák, akkor pont Jurij Csajknának és az általa irányított ügyészségnek kellene eljárnia saját magával szemben.

Még a Vedomosztyi című orosz napilap is azt írta egy, az ügyről szóló véleménycikkében, hogy Navalnij állításait ugyan meg kell erősíttetni, de azok nem alap nélküli rágalmak.

„Egy normális országban az ilyen nyilvános vádakat nyilvános eljárásban kell felderíteni.”

-írta a lap. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.