Februárban megint előrehozott választás jöhet Bulgáriában

külföld
2015 december 13., 14:46
comments 45

Bulgáriát jelenleg Bojko Boriszov miniszterelnök és jobboldali konzervatív pártja, a GERB vezeti. A GERB messze az ország legnépszerűbb poltikai ereje, de nincs önállóan többsége a bolgár parlamentben. Sőt, még koalíciós partnereivel is csak kisebbségi kormányt alkot, a kormányzáshoz folyamatosan szüksége van néhány kisebb, a koalíción kívüli párt támogatására is.

Ez a felállás Bulgáriát rettentő nehezen kormányozható országgá teszi. A GERB érdemben nem tudta eddig annyira növelni a népszerűségét, hogy egy választás után egyedül is kormányt alakíthasson, de nem is vesztett a népszerűségéből, így Boriszovék szempontjából nincs sok tétje egy előrehozott választásnak, hiszen valószínűleg ők kapnák azon is a legtöbb voksot.

Emiatt Bulgária az ötödik kormányát fogyasztja 2013 eleje óta, mikor a magas rezsi és a korrupció miatt kitört tüntetések miatt lemondott az akkori kormány, ami amúgy szintén Boriszov kabinetje volt

Putyin és Boriszov nagy barátságban, 2010 őszén, a  Déli Áramlat gázvezetékről kötött szerződés alírása után.
photo_camera Putyin és Bojko Boriszov (A mosoly ellenére egyébként nincsenek valami jóban, de ez most mellékes. AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV

A jelenlegi kormánykoalíció egyik tagja a Reformista Blokk nevű politikai erő, ami nem egy párt, hanem egy tömb, ami 5 piacpárti, jobbközép pártot foglal magában foglaló. A Reformista Blokkot Boriszov azzal állította a GERB mögé, hogy komoly reformokat ígért.

Az egyik ilyen reform az elképesztően korrupt bolgár igazságszolgáltatás teljes megújítása lenne. Az ehhez szükséges tervezeteket (köztük egy alkotmánymódosítást) már be is nyújtották a parlament elé.

A GERB és a parlamenti többség azonban az utolsó pillanatban felhígította a tervezetet.

Az eredeti és az új reformcsomag közötti változás olyan nagy, hogy még az igazságügyi miniszter is lemondott miatta.

A reform azonban ilyen formában már nem elfogadható a Demokraták az Erős Bulgáriáért (DSB) pártnak, ami a Reformista Blokk egyik tagja. A DSB ezért megvonta támogatását a Boriszov-kormánytól, és erre szólította fel a Reformista Blokk többi tagját is.

A DSB azzal fenyegetőzik, hogy ha a Reformista Blokk többi pártja nem követi őket a kormányoalícióból kifelé, kilépnek a Reformista Blokkból. A Blokk vezetősége kedden dönt arról, hogy mindannyian kövessék-e a DSB-t.

A DSB-nek összesen 5 képviselője van a bolgár parlamentben. Az ő elvesztésüket még valahogy túlélné a kormány, de ha a Reformista Blokk mind a 23 képviselője kilép a koalícióból, akkor mindenképp előrehozott választásokat kell tartani.

Ezzel a GERB is tisztában van, Boriszov már mondta is, hogy ha úgy alakulnak a dolgok, februárban, a bolgár elnökválasztással egy időben meg is tarthatják az előrehozott választást. Neki lényegében mindegy, a közvéleménykutatások szerint az új parlamentben is nagyjából azok lennének az erőviszonyok, amik a mostaniban. (via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.