Februárban megint előrehozott választás jöhet Bulgáriában

Bulgáriát jelenleg Bojko Boriszov miniszterelnök és jobboldali konzervatív pártja, a GERB vezeti. A GERB messze az ország legnépszerűbb poltikai ereje, de nincs önállóan többsége a bolgár parlamentben. Sőt, még koalíciós partnereivel is csak kisebbségi kormányt alkot, a kormányzáshoz folyamatosan szüksége van néhány kisebb, a koalíción kívüli párt támogatására is.

Ez a felállás Bulgáriát rettentő nehezen kormányozható országgá teszi. A GERB érdemben nem tudta eddig annyira növelni a népszerűségét, hogy egy választás után egyedül is kormányt alakíthasson, de nem is vesztett a népszerűségéből, így Boriszovék szempontjából nincs sok tétje egy előrehozott választásnak, hiszen valószínűleg ők kapnák azon is a legtöbb voksot.

Emiatt Bulgária az ötödik kormányát fogyasztja 2013 eleje óta, mikor a magas rezsi és a korrupció miatt kitört tüntetések miatt lemondott az akkori kormány, ami amúgy szintén Boriszov kabinetje volt

Putyin és Bojko Boriszov (A mosoly ellenére egyébként nincsenek valami jóban, de ez most mellékes. AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV

A jelenlegi kormánykoalíció egyik tagja a Reformista Blokk nevű politikai erő, ami nem egy párt, hanem egy tömb, ami 5 piacpárti, jobbközép pártot foglal magában foglaló. A Reformista Blokkot Boriszov azzal állította a GERB mögé, hogy komoly reformokat ígért.

Az egyik ilyen reform az elképesztően korrupt bolgár igazságszolgáltatás teljes megújítása lenne. Az ehhez szükséges tervezeteket (köztük egy alkotmánymódosítást) már be is nyújtották a parlament elé.

A GERB és a parlamenti többség azonban az utolsó pillanatban felhígította a tervezetet.

Az eredeti és az új reformcsomag közötti változás olyan nagy, hogy még az igazságügyi miniszter is lemondott miatta.

A reform azonban ilyen formában már nem elfogadható a Demokraták az Erős Bulgáriáért (DSB) pártnak, ami a Reformista Blokk egyik tagja. A DSB ezért megvonta támogatását a Boriszov-kormánytól, és erre szólította fel a Reformista Blokk többi tagját is.

A DSB azzal fenyegetőzik, hogy ha a Reformista Blokk többi pártja nem követi őket a kormányoalícióból kifelé, kilépnek a Reformista Blokkból. A Blokk vezetősége kedden dönt arról, hogy mindannyian kövessék-e a DSB-t.

A DSB-nek összesen 5 képviselője van a bolgár parlamentben. Az ő elvesztésüket még valahogy túlélné a kormány, de ha a Reformista Blokk mind a 23 képviselője kilép a koalícióból, akkor mindenképp előrehozott választásokat kell tartani.

Ezzel a GERB is tisztában van, Boriszov már mondta is, hogy ha úgy alakulnak a dolgok, februárban, a bolgár elnökválasztással egy időben meg is tarthatják az előrehozott választást. Neki lényegében mindegy, a közvéleménykutatások szerint az új parlamentben is nagyjából azok lennének az erőviszonyok, amik a mostaniban. (via Reuters)