Lázár: Nem elég, ha fideszes vagy, jónak is kell lenned

POLITIKA
2015 december 13., 13:59
comments 192

Lázár János a vártnál visszafogottabb beszédet mondott a Fidesz vasárnapi kongresszusán, de azért volt egy-két váratlan megjegyzése: a polgári erkölcsök fontosságára, és a párt utánpótlásának fejlesztésére hívta fel a Hungexpóban összegyűlt küldöttek figyelmét.

Lázár János a Fidesz-kongresszuson.
photo_camera Lázár János a Fidesz-kongresszuson.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra fűzte fel mondandóját, hogy a Fidesznek nincs valódi politikai alternatívája, ezért jelenleg a Fidesz előtti legnagyobb kihívás az, hogy miként gyürkőzik meg a párt belső problémáival. Szerinte a komoly ellenfél hiánya

"nem azt jelenti, hogy mindenki szeret minket, és azt sem, hogy a többség elégedett lenne velünk - ez csak annyit jelent, hogy nincs rajtunk kívül más erő, akire akár az autója vezetését rábízná a választó - nem hogy egy országét."

A kancelláriaminiszter szerint a baloldalról mindent elmond, hogy "állandóan magával foglalkozik, a kormánnyal néha, az emberekkel viszont soha". A szélsőjobb eközben az erőszakos pótcselekvést testesíti meg, még akkor is, ha épp cukiságba csomagolják is magukat. A Jobbik háttere mindeközben zavaros - nem tudni, kinek dolgoznak, milyen érdekeket szolgálnak valójában.

Vannak viszont még politikai ellenfelek a pályán, folytatta Lázár, mégpedig a civilek,

aki szerint ez a kifejezés "ma olyan gyűjtőfogalom a magyarban, ami több mindent fed el, mint amennyit megvilágít - vannak, akikre érdemes odafigyelni, mert a valóságra koncentrálnak (...), de vannak civilek, akiknek a mondataival érdemes csínján bánjunk, akiknek például megbízóik mondják meg, hogy mi a soros ügy, azok bizony nem civilek, hanem zsoldosok". Jót kuncogott poénon a kongresszus fáradhatatlan közönsége.

Lázár szerint a civilek ugyanakkor nem jelentenek valódi politikai alternatívát, és végeredményben a Fidesz az egyetlen olyan politikai formáció ma az országban, amely képes és alkalmas elkormányozni az országot. A miniszter szerint a valódi ellenzék és ellenfél hiánya összességében inkább kockázatot jelent, még ha csak hosszabb távon is.

"Az alternatíva nélküliség a legnagyobb veszély, ami a Fideszre leselkedik, mert tompítja a reflexeket, az éleslátást, és nincs jó hatással a polgári erkölcsre sem" - mondta Lázár, aki szerint a magyar kormány legnagyobb érdeme az, hogy meg tudta változtatni a korábban megváltoztathatatlannak hitt szervilis, és kishitű magyar politikát. A kiküzdött magyar függetlenséggel és szuverenitással azonban élni is kell - Brüsszellel, Washingtonnal és a nagyhatalmú pénzcsoportokkal szemben egyaránt.

Lázár beszéde a végére tartogatta igazi mondanivalóját. Utolsó mondataiban arról beszélt, hogy az ellenzéki hiányának vannak nem kívánatos mellékhatásai is. Főként az, hogy

"nem mindig a meritokratikus elv - a teljesítmény alapú előrejutás elve - érvényesül a világunkban."

Ideje úgy alakítani a párt belső életét, miszerint "nem elég ha fideszes vagy, jónak is kell lenned". Szerinte a Fidesznek minőségi, hatékony, keményen dolgozó emberekre, valódi profikra van szüksége, a szaktudást, és a teljesítményt ugyanis semmilyen kapcsolat nem pótolhatja. Jelenleg hiányzik a minőségi utánpótlás a Fideszből, ezért újra meg kell nyitni a a pártot, de nem a törtető, hanem a törekvők előtt, nem a haverok és barátok, hanem a tehetséges, jól képzett, és különösképpen a vidéki fiatalok előtt.

"Teret kell nyitnunk, helyet kell adnunk nekik magunk mellett, különben mi is a baloldal sorsára jutunk."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.