Mit kezdjünk a gyerek terroristákkal?

Terrorizmus
2015 december 13., 09:19

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Dunakeszin gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját. A “lélekhangoló” esten Böjte Csaba nem hagyta ki az aktualitások miatt a terrorizmus kérdését sem. A gyerekek lelkének ápolását, a családi szeretet erősítését, az oktatás szerepét fontos tényezőnek tartja abban, hogy a gyermekek ne kallódjanak el, ne frusztrálódjanak, ne sodródjanak a társadalmak perifériájára, az erőszak felé.

A laikus világból ugyanerre rímelt az Alapvető Jogok Biztosának idei közleménye a Gyermekek Jogainak világnapján.

Kimondhatjuk, hogy a szegénység, az elhanyagolás, a bántalmazás, a manipuláció következtében gyökerét és támaszát veszítő gyerekek sokkal kiszolgáltatottabbak a szélsőséges nézeteknek.

Az "egyéni őrület és a fanatizmus nem megelőzhető", de a terrorista rendszerek elleni küzdelem első lépcsője az oktatás hozzáférhetősége, a gyermekvédelem, a hatékonyan működő jelzőrendszer, a fiatalokban bizalmat ébresztő segítő környezet megléte és a stigmatizáció megakadályozása - tette hozzá az ombudsman a közleményben.

A gyerekek terrorizmusra való felhasználása világjelenséggé vált: egyre gyakoribb, hogy közel-keleti, afrikai és ázsiai szélsőséges csoportok fiatal gyerekeket bíznak meg öngyilkos merényletek végrehajtásával, akik fel sem foghatják, mit csinálnak. Ők a gyerekterroristák.

Ez egyfajta stratégiai lépés a szélsőségesek részéről,

  • amely a maga sokkolásával megnöveli a rájuk irányuló médiafigyelmet,
  • a gyermekeket könnyebb befolyásuk alá vonni,
  • a gyerekek nem szegülnek ellen,
  • sokszor még nem is értik, hogy mit is jelent pontosan a halál,
  • a gyerekek kevésbé tűnnek gyanúsnak, alkalmazásuk egyértelműen növeli a terrorista akciók hatékonyságát.

A közösségi médiában szörnyű képeket lehet látni, ahogyan egy ausztrál dzsihadista hétéves kisfia egy szíriai katona levágott fejét tartja a kezében, egy 10 éves kazah fiúcska egy pisztollyal kivégez két orosz dzsihadistát, akiket kémkedéssel vádoltak, Nigériában tízéves lányok, akikre vélhetően a Boko Haram iszlamista terrorszervezet tagjai adtak robbanószerekkel teli övet, öngyilkos merényletet követnek el. És a sor hosszasan folytatható… A szélsőségesek a kiképzés során azt akarják elérni, hogy a gyermekek érzéketlenné váljanak az erőszakra, s ennek érdekében például valódi lefejezéseket vagy lefejezéseket ábrázoló videókat mutatnak nekik. Azt akarják, hogy az abnormális normális legyen. A gyerekek már annyira hozzászoknak az erőszakhoz és a kivégzésekhez, hogy egy levágott fej látványa már egyáltalán nem riasztja meg őket. A szélsőségesek tönkreteszik a gyermekkorukat és összetörik a lelküket.

A gyerekek bántalmazása hatalmas méretet öltött. Brutálisan és szisztematikusan megfosztják őket az emberi mivoltuktól, amely több generációt is érintő károkat okoz.

Az általuk elszenvedett pszichológiai bántalmak helyrehozása, a terrorista ideológiáktól való megfosztásuk és "visszaesésük" megakadályozása átfogó kezelést igényel. Már, ha sikerül megszabadulniuk a rájuk kényszerített rémálomtól.

A szomáliai al-Shaabab iszlamista terrorcsoport egy 2013-as, közismert toborzóvideójában három minneapolisi gyerek szerepelt, akik közül az egyik azt mondta: "Ha tudnátok, milyen jól érezzük itt magunkat! Ez az igazi Disneyland! Gyertek ide és csatlakozzatok hozzánk!". Az amerikai városból 22 szomáliai származású fiatal tűnt el, az al-Shaabab öngyilkos merénylőivé váltak.

Irakban, Szíriában és más országokban nemcsak a gyerekkatonák, hanem az összes gyermek veszélyben van, hiszen extrém mértékű erőszakkal találkoznak nap mint nap.

Mára jól látszik, hogy nincs mese, szembenézés, a gyerekekkel szembeni befogadás, számukra biztos segítség és világméretű összefogás kell ahhoz, hogy ettől a torz Disneyland-től végleg megszabadulhassunk.