Népszavazással döntöttek arról, hogy visszavennének egy iskolát a Kliktől

oktatás
2015 december 13., 20:23

Érvényes és eredményes lett a Békés megyei Méhkeréken a helyi általános iskola fenntartói jogának tárgyában vasárnap tartott helyi népszavazás. 

A település jegyzője, Cserháti Tivadarné elmondta, hogy az 1824 választásra jogosult állampolgár közül 1014-en jelentek meg a szavazókörökben, 948-an szavaztak igennel, 39-en nemmel, a többi szavazat érvénytelen volt. 

A helyi népszavazás eredménye szerint a román nemzetiségi települési önkormányzat a 2016/2017-es tanévtől kezdeményezni fogja a Méhkeréki Román Nemzetiségi Kétnyelvű Általános Iskola fenntartói jogának átvételét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. 

A román többségű Békés megyei település polgármestere, Tát Margit a héten az Abcúgnak beszélt arról, hogy elvi okok miatt szeretnék visszavenni az iskolát: 

“Nincs problémánk a Klikkel, mert minden forrást megadnak, amire szükség van, de legyünk őszinték: egy állami szerv sosem fogja úgy védeni a nemzetiségi identitást és a szellemi nevelést, ahogy egy települési önkormányzat” 

– mondta erről.

Méhkeréken 2014-ben már jelezték, hogy átvennék az iskolát a Kliktől, ehhez azonban a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának (MROÖ) támogatására is szükség lett volna, amit nem kaptak meg. Tát szerint azért, mert az MROÖ maga is átvenné az intézményt, vagyis az MROÖ és a nemzetiségi települési önkormányzat egymással versenyez az általános iskoláért. (Abcúg, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.