4 millióért ment el a fröccsöntött, béna magyar Boba Fett a Sotheby's-nél

ÉLET
2015 december 14., 08:35
comments 108
photo_camera


Sokszorosan meghaladva a szakértők már eleve extra magas várakozásait, 15 ezer dollárért ment el a Sotheby's árverésén egy 1989-ban gyártott magyar akciófigura. Ez mai árfolyamon 4 millió 330 ezer forint. Itt az ideje feltúrnod a gyerekkorból megmaradt dobozokat! Bár ki volt az a perverz akkoriban, aki nem bontotta ki a csomagolást, hanem ahogy volt, feltette a polcra? Márpedig a gyűjtőknek sokat számít a szinte sértetlen, eredeti csomagolás, mint ennek a darabnak az esetében.

A heresérvtől szenvedő Boba Fett a túlérett kádárizmus jellegzetes terméke volt, kopogós-szürkülős műanyagból öntött társaival együtt. A starwarsklub.hu remek múltidéző cikke szerint a Birodalom visszavág 1982-es hazai bemutatója után jelentek meg az akkoriban dzsedibábunak nevezett kis plasztik akciófigurák a magyar állami boltokban, importból, de a különlegességük miatt az elképesztőnek számító 360 forintos áron. Öszehasonlításképpen akkoriban egy 1,5 szobás tanácsi bérlakás havi bére 150 forint volt, az átlagfizetés meg olyan 3000.

A termék ára és a határokat feszegető kisiparosok rafkóssága hamar meghozta a megoldást: a maszek boltokat, trafikokat, illetve vidéki vásárokat egyszer csak nagyon hasonló, de 20 forintért kínált CSH-figurák lepték el. Először Yoda és Darth Vader, utánuk később a többiek. A Starwarsklub így írja le ezeket:

Ezek bizony hamisítványok voltak... És lássuk be, nem is túl ügyes hamisítványok. A képet még egy kicsit árnyalta, hogy rögtön kétféle típusú figura is hódított. Az egyik típus az action-figurák szolgai másolata volt. Gyengébb minőségű, kopogós fröcsöntött anyagból (kivéve az első generációs Yodát és Darth Vadert, amiket kezdetben hőre lágyuló műanyagból öntöttek, ami hasonlított anyagában a kor másik nagy slágerének számító műanyag cowboyokra és indiánokra) és a másik egy Darth Vadert formázó miniszobor (ma non articuled-nek hívjuk), amit vélhetőleg szintén a jól ismert action-figurából kreáltak. A figura kardját (egy darab pirosra festett rézdrótot) magasba tartva feszít enyhén hajlított lábakkal egy pici halmocskán állva.

Ebben a varázslatos hamisítássztoriban nem is ez az első bábugeneráció a legjobb, de mégcsak nem is az, hogy a rendszerváltás után, némi csendespihenőt követően a kisiparosok a kilencvenes évek közepén egyszer csak újragyártották az eredeti formákat és újrakezdték a kamufigurák terítését. Hanem az, hogy a minderre párás szemmel emlékező magyar SW-rajongók - miután a magyar kalózmásolatok külföldi gyűjtők jóvoltából már elindultak a világhír felé - a kétezres évek elején megcsinálták az egykori magyar kalózmásolatok tribute-másolatát. Igen, jól érted, megemlékezésből megcsinálták az eredeti, eddigre igen értékessé vált másolatok másolatait.

(via scanzen)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.