Csányi mintagazdaságai több mint 25 ezer hektár állami földet bérelnek a piaci ár feléért

Az agrárszektor.hu kérdésére válaszolva közölte a Földművelésügyi Minisztérium azt, hogy a Csányi Sándor tulajdonában lévő két cég több mint 25 ezer hektár állami földet bérel. A Bóly Zrt. 2029-ig 14 748, a Tolna megyei Dalmand Zrt. 2051-ig 10 667 hektárt bérel az államtól. Csányi cégei nem járnak rosszul: 

évi 500 millió forintot fizetnek bérleti díjként, miközben tavaly uniós területalapú támogatásként 1,8 milliárd forintot kaptak. 

Igaz, ezt a támogatást visszavonják, de úgynevezett zöldítési kifizetésként kap majd annyit a két cég, amennyi fedezi a bérleti költséget. A huszonötezer hektárból egy sem szerepel a mostani földárveréseken.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az agrárszektor.hu számításai szerint a Dalmad Zrt.-t hektáronként átlagosan 13,7 ezer, a Bóly Zrt.-t 24,2 ezer forintos díj terhelheti. A lap számításai szerint a két Csányi-cég felét-harmadát fizeti a tényleges piaci összegeknek."


Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.