Merkel: A magyar helyzetet látva kötelességünk volt befogadni a menekülteket

migráció
2015 december 14., 12:55
comments 1256

Egy nappal a Fidesz után Európa második legfontosabb jobbközép pártja, a német CDU is kongresszust tartott.

Angela Merkel kancellár beszédét hatalmas ováció fogadta, ami cáfolni látszik a gyengüléséről szóló híreszteléseket.

Merkel arról beszélt, hogy Németország elég erős ahhoz, hogy meg tudja oldani 1 millió idén érkező menekült elhelyezését.

Azt mondta, hogy alapvető emberi kötelessége volt Ausztriának és Németországnak beengedni korlátozás nélkül a menekülteket, miután Budapestről gyalog indultak neki az útnak szeptember 4-én.

"Menekültek ezrei ragadtak Budapesten, majd indultak el gyalog az autópályán Ausztria felé. Ez a helyzet próbára tette európai értékeinket. Ez nem volt sem több, sem kevesebb mint emberi kötelesség" - fogalmazott.

Azt is mondta, hogy kormánya mindent megtesz azért, hogy érezhetően csökkenjen a menekültáradat. "Ezt akarjuk, és meg is tesszük, mert ez mindenkinek az érdeke" - fogalmazott. 

Abba azonban nem ment bele, hogy a kongresszus határozzon arról, hogy hány ember érkezése után zárja le Németország a határait. Merkel szerint felelőtlenség lenne bármilyen számot előre meghatározni, ezért ilyen döntésre nincs is szükség.

Merkel szerint Európa történelmi vizsgája, hogy képes lesz-e közös megoldást találni a menekültválságra.

Merkel kifejtette: a multikulturalizmus egy élethazguság. Az ellentéte pedig az integráció. 

Merkel szerint el kell fogadnia Németország értékeit mindenkinek, aki a németek védelmére számít, és meg kell tanulnia németül is. Merkel szerint ezek között az értékek között kiemelten fontos a nemek közti egyenlőség, a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartása és a vallászszabadság elismerése. 

Merkel azt akarja, hogy 25 éven belül szűnjenek meg az etnikai, generációs és társadalmi osztályok közötti konfliktusok.

A Wall Street Journal tudósítója lemérte, hogy 9 percig tartó taps követte a felszólalását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.