link Forrás

Van egy dolog, amit nagyon sokan félreértenek a klímaváltozásról

TUDOMÁNY
2015 december 14., 20:42
comments 455

Mentsük meg a Földet, állítsuk meg a felmelegedést!

Ilyesmi szlogeneket minden nap hallani. És a globális felmelegedés tényleg nagyon súlyos probléma, és azért is szuper jó hír, hogy a hétvégén Párizsban ígéretes megállapodás született a klímaváltozásról.

De ennek a Földhöz igazából semmi köze.

A Vox rakott össze egy nagyon meggyőző anyagot a globális felmelegedésről, és arról, amit sokan félreértenek ezzel kapcsolatban.

A Földön az átlagos hőmérséklet durva ingadozása egyáltalán nem új dolog.

Ma a világ vezetői azért küzdenek, hogy a változás 1,5-2 Celsius fokon belül maradjon, de csak az elmúlt 140 ezer évben 12 fokos ingadozások is voltak. Ezeknek ugyan súlyos következménye volt a környezetre, fajok tűntek el, de az élet megmaradt, fejlődött. A Föld egy pillanatig nem volt veszélyben. A hüllőkből emlősök lettek, az emlősökből majmok, aztán azokból emberszabásúak, és aztán abból 200 ezer éve az ember.

Viszont az ember 200 ezer éves történetében az első 188 ezer nagyjából ugyanúgy telt. Vadászattal, gyűjtögetéssel. 

A civilizációt és a mai világhoz elvezető fejlődést 12 ezer éve a földművelés kezdete alapozta meg.

A földművelés miatt több lett az ennivaló, és nem kellett folyton vándorolni. Kialakultak az első nagyobb, tartós települések, elkezdett épülni a civilizáció.

Miért tartott 188 ezer évig, míg ehhez elegendő táplálékot tudtunk termelni?

A klímaváltozás, illetve pont a klíma relatív változatlansága miatt.

photo_camera

Ezen az ábrán az látszik, hogy sokáig a durva hőmérséklet ingadozás volt "megszokott", a földművelés, az emberi civilizáció elterjedését pont az a szokatlan helyzet tette lehetővé, hogy az átlagos hőmérséklet változása az elmúlt 12 ezer évben többnyire egy fokon belül maradt. 

A fejlődést az alapozta meg, hogy az évszakok hosszú időn át stabilan, évről-évre nagyon hasonló hőmérsékletekkel követték egymást. Így egyre több lett az élelem, egy több az ember, egyre több a felhalmozott tudás.

Ez a tudás, tudomány vezetett olyan találmányokhoz az elmúlt ~200-300 évben, amik aztán még jobban, sokszorosára gyorsították az addigi növekedést.

A gépeknek üzemanyagra volt szüksége, ezt pedig leginkább a föld alól kerítettük elő. A szénbányászattal, később az olaj és a földgáz kitermelésével rengeteg széndioxid került a levegőbe, és ezzel az ember elkezdte megváltoztatni a stabil éghajlatot, amire a civilizációt alapozta.

A ~3 fokos klímaváltozás, ami felé most tartunk, ha nem csökkentjük drasztikusan a levegőbe kerülő széndioxid mennyiségét a bolygó szempontjából nem komoly tétel. Ettől a földi élet nem fog eltűnni.

Az emberek számára lehet katasztrofális egy ilyen felmelegedés, mert az emberi civilizáció történetében nem volt még ekkora klímaváltozás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.