Aprópénzért kelt el a turai mesekastély, Tiborcz volt üzlettársa képviselte a vevőket

gazdaság
2015 december 15., 09:52
comments 280

Legközelebb a Loire mentén állnak olyan paloták, amilyen a Schossberger zsidó bárói család 1883-ban átadott turai kastélya. A fényűző épületet egyes források alapján Ybl Miklós, a kor leghíresebb magyar építésze tervezte, más feljegyzések szerint viszont a kastély Ybl egyik munkatársa, Bukovics Gyula műve.

Akárhogy is van, az épület összeforrt a magyar történelemmel. Itt nevelkedett a kémiai Nobel-díjas Hevesy György, volt itt náci, majd szovjet frontparancsnokság, katonai kórház és iskola is. 1973 után állami tulajdonban pusztult, aztán 1991-ben privatizálták, és azóta (kis kitérőkkel) főleg offshore-tulajdonosok kezében pusztult tovább.

photo_camera Képek: Botos Tamás

A Pest megye keleti részén lévő Turán nincs is igazán más látnivaló, minden helyi nagyon kötődik a kastélyhoz. Pont ezért bolydult fel a város, mikor a Turai Hírlap novemberi számában megjelent egy beszámoló az önkormányzat október 6-i rendkívüli üléséről. A turaiak innen tudták meg, hogy

egy titokzatos cég 200 millió forintért meg akarja venni az épületet, és az ahhoz tartozó 10 hektáros parkot.

Újonc vásárlók, kedvező feltételekkel

A céget TRA Real Estates Kft-nek hívják, idén szeptember 14-én alakult, ügyvezetője pedig a 31 éves Dr. Tóth Judit. A TRA Kft. tulajdonosa a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt., és ennek is Dr. Tóth Judit a vezérigazgatója. A BDPST-nek két tulajdonosa van: Dr. Tóth Judit és Dr. Szabó Loránd Aurél. Szabó Loránd Aurélnak a BDPST-n kívül van érdekeltsége egy debreceni bútorkereskedő kft-ben is, Tóth Juditnak viszont nincs semmilyen más cége. Kérdeztük is, hogy mik a tervei a turai kastéllyal, és hogy miért épp most érezte úgy, hogy kipróbálja magát a kastélyüzemeltetésben, de eddig nem válaszolt a levelünkre.

A Schossberger-kastély a ciprusi hátterű Turai Kastély Kft. tulajdona volt. A vevőknek csak azért kellett megkeresniük az önkormányzatot, mert az épület jelentős műemlék, így pedig amikor gazdát cserél, az államnak és az önkormányzatnak elővásárlási joga van rá.

photo_camera

Az önkormányzatnak erről az elővásárlási jogról kellett lemondania, és ezt meg is tették, a dolog egyetlen jelentősége az, hogy

a nyilvánosság csak az önkormányzat közleményéből értesült arról, hogy eladják a kastélyt.

Tudomásunk szerint a befektetőket meg is lepte, hogy kiszivárgott az információ, hiszen nem készültek arra, hogy az önkormányzat határozatot fogad el, és be is számol erről a helyi újságban.

Az ügyről szóló önkormányzati előterjesztésből kiderül az is, hogy a turai képviselőtestületet a Dr. Hamar Ügyvédi Iroda kereste meg. Az iroda egy meg nem nevezett befektetői kör nevében járt el, és írásos megerősítést akartak arról, hogy a turai önkormányzatnak nincsen elővásárlási joga a kastélyra. A kérelmükben azt írták, hogy az ő jogértelmezésük szerint az önkormányzatnak nincs elővásárlási joga, de azért kérnének erről egy írásos elismerést is.

A turai képviselők viszont úgy értelmezték a kulturális örökségvédelmi törvényt, hogy az önkormányzatnak igenis van elővásárlási joga a kastélyra, ezért a képviselő-testület határozatot fogadott el arról, hogy nem kívánnak élni ezzel a joggal. Szendrei Ferenc, Tura független polgármestere a 444 kérdéseire azt mondta, hogy az önkormányzatban amúgy fel sem merült, hogy megvennék a kastélyt, hiszen ehhez túl szűkös a kisváros költségvetése.

photo_camera

Az önkormányzat dokumentumai szerint a vevő ugyan a TRA Kft., de a Dr. Hamar Ügyvédi Iroda 2015. szeptember 7-én kereste meg először a turai vezetőket, ekkor pedig még egészen biztosan nem képviselhették a TRA Kft-t, hiszen az a cégadatbázis szerint az a cég csak egy héttel később alakult meg.

Dr. Tóth Judit és Dr. Szabó Loránd Aurél sem tűnnek nehézsúlyú ingatlanosoknak, ráadásul a cégadatbázis szerint a hozzájuk köthető cégek egyikében sem áll rögtön rendelkezésre 200 millió forint, amennyi a kastély vételára. Viszont ahhoz képest, hogy a hivatalos vevők újoncok az ágazatban, a 200 millió forintos ár nem tűnik soknak, főleg úgy, hogy ebből csak 120 millió ment az eladónak, 80 millió a Széchenyi Bank, kastélyra bejegyzett jelzálogjogát váltotta ki.

Mikor a kastélyt 1991-ben privatizálták, 125 millió forintot fizetett érte egy indiai cég. Igaz, hogy azóta tovább romlott az épület állapota, de a 24 évvel ezelőtti 125 millió inflációval kiigazítva 2015-ben már 1,1 milliárd forintnál is több pénznek felel meg.

De ami a legérdekesebb, hogy az eladó és a vevő csak 500 ezer forintnyi biztosítékban állapodtak meg,

ami egy ilyen nagy és ilyen rizikós üzletnél kifejezetten kevés.

A megállapodás szerint ennyit kellett volna fizetnie az eladónak, ha időközben úgy döntött volna, hogy mégsem akarja eladni a kastélyt.

Ez mind arról árulkodik, hogy vagy erős bizalmi viszony van az eladó és a vevő között, vagy igenis nagyon komolyan vehető szereplő a vevő.

photo_camera

Tiborcz cimborája

Utóbbi azonban sokkal inkább elmondható Dr. Hamar Endréről, mint Tóth Juditról. Hamar Endre, akinek az ügyvédi irodája képviselte a vevőket az önkormányzatnál, változatos és kiterjedt céghálóval rendelkezik. Ő a tulajdonosa például a Sistrade Kft-nek, amiről korábban azért cikkeztek több helyen, mert

ez a cég készített elő több olyan közbeszerzést, amit aztán az akkor még Tiborcz Istvánhoz köthető Elios nyert meg.

Hamar ezen kívül 2014-ig résztulajdonosa volt az Eliosnak, 2011 és 2013 között pedig a Hamar & Tiborcz Tanácsadó Kft-ben is üzlettársa volt Tiborcz Istvánnak. Hamar és a miniszterelnök veje 2014-ben egymást váltották a Green Investments & Solutions Kft. vezetésében is. Hamar Endre két cége, a Sistrade és a PBE külön is nyert közpénzt: az Átlátszó cikke szerint az 1400 lakosú Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán építhettek és fejleszthettek napelemparkot kétszer 213,9 millió forintért.

Hamar már nem ügyvezetője egy cégnek sem, hiszen aktív az ügyvédi praxisa, így csak tulajdonos lehet vállalkozásokban. Ügyvédi irodája viszont ugyanabba a Szilágyi Dezső tér 1. szám alatt álló házba van bejelentve, ahol jelenleg az Elios Zrt. székhelye van, és ugyanez a ház a BP Retail Ingatlanfejlesztő Kft. székhelye is, aminek Tiborcz István a tulajdonosa.

Dr. Hamar Endrének ráadásul igencsak nehéz lehet a régi barátain kívül új ügyfeleteket találnia az ügyvédi irodája számára, hiszen nemhogy az iroda weboldala nem működik, de még a székhelyként bejegyzett Szilágyi Dezső téri ház bejáratánál sincs kiírva Hamar neve.

Hamar Endre mellett Tóth Judit is kapcsolódik Tiborczhoz, legalább annyiban, hogy ismerősök a Facebookon.

photo_camera

Senki nem tud semmit

Az adásvétel mindettől függetlenül nyugodtan, csendben lezajlott. A földhivatali nyilvántartás szerint november elején rendben kiváltották a Széchenyi Bank 80 milliós jelzálogjogát, december 2-án pedig bejegyezték a TRA Real Estates tulajdonjogát a Schossberger-kastélyra.

A tulajdonosokat ettől még nem ismerték meg jobban Turán, a polgármester azt mondta, ő sosem találkozott az új tulajjal, azt sem tudja, hogy néz ki. Csak annyit remél, hogy talán végre valaki olyan kezébe került az épület, aki rendesen fel tudja és fel is akarja újítani.

(A cikkben szereplőkről megkérdeztük Tiborcz Istvánt és Hamar Endrét is, de eddig ők sem reagáltak.)

Aki mozgóképen is szeretné megnézni a turai kastélyt, nézze meg a tavalyi videónkat:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.