Évekig lopták az ovisok ebédpénzét a Csicsergő óvodában

"Nyilvánvalóan hírzárlat van."

2014. augusztus 4-én a ferencvárosi Csicsergő Óvoda vezetője Zsoldos Andrásné feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Ugyanis 2013. február óta rendszeresen loptak az óvodások szülei által befizetett menzapénzből. Nem is keveset. Körülbelül tízmillió forint hiányzik a kasszából, ami uszkve 1200 hónapnyi fejpénz. 

Az üggyel kapcsolatban Bácskai János teljes hírzárlatot rendelt el. A szülők, a sajtó és a fenntartó önkormányzat testületét sem tájékoztatták a bűncselekményről. Úgy pattant ki az ügy, hogy Baranyi Krisztina (Együtt) képviselő a Rádió Q egyik élő műsorában rákérdezett Bácskai Jánosnál a lopásra, aki megerősítette, hogy a pénz eltűnt, de többet nem volt hajlandó mondani az esetről. 

Vajasné Kabarecz Ágnes, az óvoda jelenlegi vezetője azt mondja, hogy mivel ő nem érintett az ügyben, és állítása szerint nem rendelkezik megbízható információkkal, ezért nem nyilatkozik. Zombory Miklós az óvodákért felelős alpolgármester a hírzárlatra hivatkozva csak nagyon szűkszavúan beszélt a nyúlásról. 

"Nem az én időmben történt a dolog. Ha az én időm alatt történik, akkor nem engedtem volan így elhúzódni a témát. Ha én lettem volna, akkor azt mondom, kedves kolléga, egy másik óvodába tessék átmenni. De ez egy folyamatban lévő ügy, jelenleg a rendőrségi vizsgálat folyik. Az óvodavezetőt visszavontuk az óvodavezetői állásából."

Ebből a homályos nyilatkozatból annyit lehet kibogozni, hogy a lopás időszakában a kerületben köztiszteletnek örvendő, Ferencváros Szolgálatáért Díjjal kitüntetett Zsoldos Andrásné volt az óvoda vezetője, akit lefokoztak, és most óvónőként dolgozik a Csicsergőben.

A lefokozás nem teljesen felel meg az igazságnak, mert a valóságban az történt, hogy Zsoldos Andrásné mandátuma lejárt, és 2014-ben nem indult újra a pozícióért. Mivel már csak pár éve van hátra a nyugdíjig, méltányosságból nem rúgták ki az óvodából.

Baranyi Krisztina képviselő azt mondja, hogy tudomása szerint a belső vizsgálat már lezajlott. És abból kiderült, hogy szinte mindenki hibázott, akinek köze van az étkezési díjakhoz és a gyermekétkeztetési támogatáshoz. 

A lopás mechanizmusa innen elég egyszerűnek tűnik. A szülők által befizetett étkezési pénzhez az önkormányzat gyerekenként elbírálva, rászorulási alapon fizet támogatást. A pénzt az óvodai irodavezető szedi be, majd havonta igényli mellé a támogatást. Ebben az esetben az történhetett, hogy az óvoda egyik munkatársa minden hónapban elemelte a szülők által befizetett pénz egy részét, meghamisította sz elszámolást, és a hiányzó összeget pedig az önkormányzat kérdés nélkül kipótolta. Tehát elméletileg nem közvetlenül a szülők pénze, hanem közpénz tűnt el, és elvileg a gyerekek sem maradtak éhesek, tehát nem kaptak kevesebb ételt. 

A kérdés csak az, hogy az óvoda gazdasági vezetője, könyvelője, az óvoda igazgatója, és az önkormányzat illetékes dolgozói, akik aláírásukkal is szentesítették a szigorúan napi bontásban készülő, elektronikusan is vezetett, és ellenőrzött étkezési elszámolásokat, hogyhogy évekig nem vették észre a sokmilliós hiányt. 

Az önkormányzatnál Bácskaiék kiosztottak két fegyelmit, az óvodai irodavezető betegszabadságra ment, majd felszívódott, Zsoldos Andrásné igazgatói helyét pedig Vajasné vette át, aki eddig az önkormányzatban dolgozott.