Évekig lopták az ovisok ebédpénzét a Csicsergő óvodában

bűnügy
2015 december 15., 14:35
comments 206

"Nyilvánvalóan hírzárlat van."

2014. augusztus 4-én a ferencvárosi Csicsergő Óvoda vezetője Zsoldos Andrásné feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Ugyanis 2013. február óta rendszeresen loptak az óvodások szülei által befizetett menzapénzből. Nem is keveset. Körülbelül tízmillió forint hiányzik a kasszából, ami uszkve 1200 hónapnyi fejpénz. 

photo_camera

Az üggyel kapcsolatban Bácskai János teljes hírzárlatot rendelt el. A szülők, a sajtó és a fenntartó önkormányzat testületét sem tájékoztatták a bűncselekményről. Úgy pattant ki az ügy, hogy Baranyi Krisztina (Együtt) képviselő a Rádió Q egyik élő műsorában rákérdezett Bácskai Jánosnál a lopásra, aki megerősítette, hogy a pénz eltűnt, de többet nem volt hajlandó mondani az esetről. 

Vajasné Kabarecz Ágnes, az óvoda jelenlegi vezetője azt mondja, hogy mivel ő nem érintett az ügyben, és állítása szerint nem rendelkezik megbízható információkkal, ezért nem nyilatkozik. Zombory Miklós az óvodákért felelős alpolgármester a hírzárlatra hivatkozva csak nagyon szűkszavúan beszélt a nyúlásról. 

"Nem az én időmben történt a dolog. Ha az én időm alatt történik, akkor nem engedtem volan így elhúzódni a témát. Ha én lettem volna, akkor azt mondom, kedves kolléga, egy másik óvodába tessék átmenni. De ez egy folyamatban lévő ügy, jelenleg a rendőrségi vizsgálat folyik. Az óvodavezetőt visszavontuk az óvodavezetői állásából."

Ebből a homályos nyilatkozatból annyit lehet kibogozni, hogy a lopás időszakában a kerületben köztiszteletnek örvendő, Ferencváros Szolgálatáért Díjjal kitüntetett Zsoldos Andrásné volt az óvoda vezetője, akit lefokoztak, és most óvónőként dolgozik a Csicsergőben.

A lefokozás nem teljesen felel meg az igazságnak, mert a valóságban az történt, hogy Zsoldos Andrásné mandátuma lejárt, és 2014-ben nem indult újra a pozícióért. Mivel már csak pár éve van hátra a nyugdíjig, méltányosságból nem rúgták ki az óvodából.

photo_camera

Baranyi Krisztina képviselő azt mondja, hogy tudomása szerint a belső vizsgálat már lezajlott. És abból kiderült, hogy szinte mindenki hibázott, akinek köze van az étkezési díjakhoz és a gyermekétkeztetési támogatáshoz. 

A lopás mechanizmusa innen elég egyszerűnek tűnik. A szülők által befizetett étkezési pénzhez az önkormányzat gyerekenként elbírálva, rászorulási alapon fizet támogatást. A pénzt az óvodai irodavezető szedi be, majd havonta igényli mellé a támogatást. Ebben az esetben az történhetett, hogy az óvoda egyik munkatársa minden hónapban elemelte a szülők által befizetett pénz egy részét, meghamisította sz elszámolást, és a hiányzó összeget pedig az önkormányzat kérdés nélkül kipótolta. Tehát elméletileg nem közvetlenül a szülők pénze, hanem közpénz tűnt el, és elvileg a gyerekek sem maradtak éhesek, tehát nem kaptak kevesebb ételt. 

photo_camera

A kérdés csak az, hogy az óvoda gazdasági vezetője, könyvelője, az óvoda igazgatója, és az önkormányzat illetékes dolgozói, akik aláírásukkal is szentesítették a szigorúan napi bontásban készülő, elektronikusan is vezetett, és ellenőrzött étkezési elszámolásokat, hogyhogy évekig nem vették észre a sokmilliós hiányt. 

Az önkormányzatnál Bácskaiék kiosztottak két fegyelmit, az óvodai irodavezető betegszabadságra ment, majd felszívódott, Zsoldos Andrásné igazgatói helyét pedig Vajasné vette át, aki eddig az önkormányzatban dolgozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.