Kevesebb a hamis szír útlevél Németországban, mint várták

külföld
2015 december 15., 12:49
comments 109

Jóval alacsonyabb azoknak a menekülteknek és menedékkérőknek az aránya, akik hamis szír útlevéllel próbálnak meg belépni Németországba - írja a The Guardian. A németek befogadják három éves tartózkodási engedélyt és kiemelt menekültstátuszt biztosítanak a szíreknek és családjaiknak, akik háborús konfliktus elől érkeznek Európába.  

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
photo_camera Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A  belügyminiszter, Thomas de Maziére szeptemberben még úgy nyilatkozott, hogy a regisztrált szír útlevelek akár 30 százaléka is hamis lehet, és gazdáik feltehetőleg más országokból érkeztek. Az intézkedő hatóságok becslése volt ez, ami nagy zúgolódást keltett Németországban. 

Az AFP hírügynökség információi szerint a Die Linke baloldali párt kérdésére kormány  azt közölte, hogy a január és november között, külön bevizsgált 6,822 szír útlevélnek csak 8 százaléka bizonyult hamisnak. 

Ulla Jelpke, a párt képviselője be is szólt a belügyminiszternek, hogy jobban tenné, ha nem kristálygömbből próbálná meg kitalálni, hogy mennyien érkeznek valóban háborús zónából, és mennyien nem. 

(The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.