Pozsony és Prága is bekérette a magyar nagykövetet Kövér kijelentései miatt

"Egyáltalán nem lett volna szabad felvenni Szlovákiát és Csehországot az Európai Unióba" - nyilatkozta még pénteken Kövér László, az Országgyűlés elnöke a cseh Právo című lapnak. 

A magyar házelnök szerint elfogadhatatlan, hogy a Benes-dekrétumokat mind Szlovákia, mind Csehország megtartotta jogrendje részeként, mivel az mind az országaik területén élő magyarokat, mind a németeket kollekítven háborús bűnősnek minősítették, és kisemmizték.   

Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI Fotó: Kovács Tamás

A fentiekre reagálva a szlovák külügyminisztérium még hétfőn behivatta hivatalába Czimbalmosné Molnár Éva pozsonyi nagykövetet. A szlovák kormány részéről ezzel együtt jelezték azt is, hogy a két ország kapcsolata talán soha nem volt olyan jó a történelem során, mint most. A tárca épp ezért érthetetlennek, és szakmaiatlannak nevezte Kövér kijelentését, és arra kérte, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló kommentároktól. 

Berendelte a külügyi hivatalba a magyar nagykövetet a cseh kormány is. Lubomír Zaorálek külügyminiszter szerint "értelmetlenül zavarják a regionális együttműkődés" az ilyen és hasonló "múltba néző nyilatkozatok". Pető Tibor, prágai nagykövet az MTI-nek megerősítette, hogy kedden meg kell jelenni a cseh külügyminisztériumban. 

(VS / MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.