CSÍRARIADÓ: Bazmeg, okos vagyok, faszom, meg te is, hererépa, ha bazmegozol, köcsög!!!4!

Tbg
életmód
2015 december 16., 09:21
comments 60

Akinek olyan mocskos a szája, mint az enyém, valószínűleg mostantól még mocskosabb lesz: tudományos kísérlet támasztja alá, hogy azok, akik úgy káromkodnak, mint egy kocsis, valójában intelligensebbek finomkodó embertársaiknál.

Kristin Jay és Timothy Jay a Language Sciences-ben közölték kutatásukat, amelyben azt vizsgálták, a csúnyán beszélő emberekkel mi a probléma, már ha van egyáltalán.

A kísérletben 18-22 éves nők és férfiak vettek részt. Feladatuk az volt, hogy 60 másodperc alatt le kellett írniuk a lehető legtöbb, általuk ismert káromkodást. A megkötés csak annyi volt, hogy legyen értelmes a szó, így belefért pl. az „ass pirate” (seggkalóz) vagy a „cum dumpster” (gecikuka, -tartály).

Ezután az általuk ismert állatneveket kellett felírni, egy perc alatt, amennyit az illető ki tudott préselni az agyából.

A Massachusetts College of Liberal Arts kutatói az eredményeket elemezve arra jutottak, a jobban káromkodók jobb nyelvi képességekkel, gazdagabb szókinccsel rendelkeztek, mint szép beszédű társaik.

„Általánosságban azt gondoljuk, hogy azok az emberek, akik gyakran káromkodnak, lusták arra, hogy szebb kifejezéseken találjanak, alulműveltek vagy nem tudnak uralkodni magukon. Összességében a vizsgálataink arra utalnak, hogy épp ellenkezőleg, a gyakori káromkodás összefüggésben lehet a jobb beszédkészséggel.”

- írják.

Amiből pesze egyenesen következik az is, hogy meg kell különböztetnünk, változatosan és monoton káromkodó embereket is, utóbbiak simán lehetnek hülyék is.

Azt egyébként, hogy a káromkodás jó lehet valamire minden okítás, nevelés és korholás ellenére, már brit tudósok is pedzegették: a káromkodás közben jobban tűrjük a kellemetlenségeket, fájdalmakat. (ScienceMic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.