18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Felmentették a vádlottat az első magyar szadomazo-perben

bűnügy
2015 december 16., 21:07

Felmentették Z. Gábort, az újpesti szadomazo-filmest a IV-XV. Kerületi Bíróságon Magyarország történetének első büntetőjogi szadomazo-tényállást megfogalmazó perében – írja az Index.

Az ügy még 2010-ben indult, amikor BRFK rajtaütött egy szadomazo-pornófilmforgatáson; az ügyről szóló sajtótájékoztatón arról beszéltek a rendőrök, hogy egy hétgyerekes családanya segítségkérése miatt mentek ki. Bár kezdetben több vádlottról és vádpontról volt szó, végül amikor elindult a büntetőper, 2012 őszén, már csak Z. Gábort vádolták, súlyos testi sértéssel. Később pedig, miután új orvosszakértői jelentések érkeztek, és kiderült, hogy a sérülések nyolc napon belül gyógyulóak, annak kísérletével.



A két sértett nő azt állította, hogy elhitették velük, hogy a bántalmazás csak imitált lesz, és hogy a menekülő jelszóval ("Hagyd abba könyörgök, nagyuram!") megszüntethetik – de nem így lett, a csuklyás Z Gábor tovább kínozta őket, 36 percen keresztül.

Z. Gábor viszont azzal érvelt, hogy a nők igenis tudták, hogy mire vállalkoznak.

A bíróság neki adott igazat, úgy látták, hogy semmilyen bűncselekményt nem követtek el. Ehhez két kérdésben kellett álláspontot kialakítani:

  • Történik-e bűncselekmény, ha a sértett beleegyezik abba, amit tesznek vele?
  • Beleegyeztek-e a nők a bántalmazásba, illetve visszavonták-e menet közben a beleegyezésüket?

Az előbbi elméleti kérdésre nincs egyértelmű válasz, btk. például nem szól a bántalmazással kapcsolatos beleegyezésbe, a bírói gyakorlat viszont néhány feltétellel figyelembe veszi a beleegyezést. A bíróság szerint mindenesetre vannak arra utaló jelek, hogy a sértettek tudták, hogy számíthatnak fizikai bántalmazásra, és elvárható lett volna, hogy a szerződést elolvassák.

Az pedig, hogy használták-e a sértőtt nők menekülőszót, ott bukott el, hogy megvoltak a felvételek az egész forgatásról, így egyértelművé vált, hogy egyszer sem mondták a jelszót. Bár a sértett később azt mondta, hogy a "nézéséből" egyértelművé válhatott volna, hogy helyteleníti a dolgot, a bíróság szerint ez nem volt elég egyértelmű.

Az ügyész fellebbezett, az ügy megy tovább másodfokra.

(Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.