Hiába az ajánlás, a magyar kisiskolásokat is mázsás táskákkal nyomorítják

Egészségügy
2015 december 16., 05:29
comments 254

Maradandó egészségkárosodást okozhat a túl nehéz iskolatáska, írtam vasárnap egy amerikai kutatást szemlézve. Az amerikai mintában azt vizsgálták, hogy milyen hatása van annak, ha a cseperedő gyerekeknek testsúlyuk 25-40 százalékát kitevő terhet kell cipeljenek.

Elég súlyos hatása van: 25 százalékos terhelésnél a vizsgált gyerekek ötven százalékánál már csak orvosilag kezelhető gerincferdülésre utaló elhajlást mértek.

Magyarországon elméletben jobbnak kéne lennie a helyzetnek, itt ugyanis miniszteri rendeletben megfogalmazott ajánlás szerint az alsósok órarendjét úgy kell kialakítani, hogy egy nap se kelljen 3 kilónál több könyvet cipelniük.

Ez amúgy félreértelmezése az orvosi ajánlásnak, ami szerint a gyerekeknek legfeljebb testsúlyuk tíz százalékát ajánlott cipelniük, mert

a három kilónyi könyv egy átlag magyar harmadikos testsúlyának a tíz százaléka,

és ehhez adódik hozzá a táska, tolltartó, tízórai, tornacucc, stb. súlya, így valójában a gyerekek testsúlyuk 15-20 százalékát is cipelhetik.

A cikkben közölt felhívásra jelentkező olvasóink tapasztalatai szerint a valóság még ennél is kiábrándítóbb.

Balázs másodikos kislányának iskolatáskája tornazsákkal együtt 7 (hét) kiló.
photo_camera Balázs másodikos kislányának iskolatáskája tornazsákkal együtt 7 (hét) kiló.

"Általános iskola 2. osztályos kislányom holnapra összekészített táskája tornazsákkal együtt 7 kg, anélkül 6,3 kg" - írta például Balázs, aki a gyermek testsúlyát nem adta meg, így számoljunk a magyar másodikos kislányok 25,8 kilós átlagsúlyával:

a gyerek tornazsák nélkül testsúlya 24, tornazsákkal együtt már 27 százalékát volt kénytelen magával cipelni hétfőn.

Bernadett 30 kilós fia 5,5 kilós táskát cipelhet minden nap. "Hiába panaszkodtunk a tanítónőnek, hogy nehéz a táska és elég lenne hétvégén hazavinni" - írta, amivel amúgy bele is trafált a probléma lényegébe. 

Ahogy az egyetlen pozitív példával előálló Judit írta, "a helyzet azért nem mindenhol ennyire rossz". Neki egy elsős és egy másodikos lánya van, akiknek hét közben csak az olvasókönyvet és a tolltartót kell cipelnie, így a táskájuk csupán 2,1 kilós, csak pénteken kell 4,3 kilós táskát cipelniük.

Rita 20 kilós, elsős kisfia nem ilyen szerencsés, neki 3,3 kilót kell cipelnie úgy, hogy abban a tornacucc még benne sincs, és "a félliteres innivalót is megitta már". 

És ő is még a szerencsésebbek közé tartozik, Sándor 19 kilós, elsős kislánya átlagosan 5,5-6 kilós táskával jár, hétvégén, amikor minden cuccát hazahozza, 6,5 kilót + a tornazsák. Ez már bőven 34 százaléka a testsúlyának, ami már kifejezetten káros.

A beszámolók alapján kérdéssel fordultam az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkárához, Czunyiné dr. Bertalan Judithoz, hogy tervezi-e a kormány a helyzet mostaninál határozottabb rendezését. Amint választ kapok, beszámolok róla. Addig is, nyugodtan küldjék még saját megfigyeléseiket a témában a megirom@444.hu címre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.