38 év után megérkezett a mozikba a Csillagok háborúja – Egy új remény remake-je

a hetedik művészet
2015 december 17., 14:34
comments 391

Egy sivatagos bolygón él egy fiatal, aki különös körülmények közt került oda, és átjárja az erő. Egy nap rajta kívül álló történések miatt felbolydul az élete, elhagyja a sivatagos bolygót, és megismerkedik két idegennel, egy pilótával és egy másik emberrel, akit szintén átjár az erő. Hárman aztán a Gonoszok ellen harcoló Jók oldalán felrobbantják a Gonoszok szörnyű szuperfegyverét. Időközben pedig feltűnik egy rejtélyes, fekete maszkos, piros fénykardos Gonosz, akiről egyre többet tud meg a néző.

Na, melyik Csillagok háborúja film története ez?

Igen, az 1977-es Új reményé.

Luke Skywalker talál egy kis droidot, benne egy nem neki szóló üzenettel. Megpróbálja eljuttatni az üzenetet a címzettjének, majd elhagyja a Tatuin bolygót, megismerkedik Han Solo pilótával és Leia Organa hercegnővel. Aztán a Lázadó Szövetség oldalán harcba szállnak a Birodalommal, majd a film végén felrobbantják a Birodalom szuperfegyverét, a Halálcsillagot. Közben feltűnik a fekete maszkos, piros fénykardot lóbáló Darth Vader, akiről egyre többet tud meg a néző.

Viszont a 2015-ös Ébredő erő forgatókönyve is pont ugyanez.

Egy rejtélyes múltú lány, Rey a sivatagos Jakku bolygón él. Talál egy kis droidot, benne egy nem neki szóló üzenettel. Megismerkedik a kiugrott rohamosztagos Finn-nel, és megpróbálják eljuttatni a droidban lévő üzenetet a címzettjének, közben elhagyják a Jakku bolygót. Aztán az Ellenállás oldalán harcba szállnak az Első Renddel, majd a film végén felrobbantják az Első Rend szuperfegyverét, a Csillagpusztítót. Közben feltűnik a fekete maszkos, piros fénykardot lóbáló Kylo Ren, akiről egyre többet tud meg a néző.

photo_camera Star Wars plüssfigurák az Auchanban

Aki teheti, kerülje el az Ébredő erő című filmet.

Nem mintha olyan rossz lenne, egyszerűen csak teljesen szükségtelen. Az egyetlen oka a film elkészültének az, hogy tényleg iszonyatos mennyiségű pénzt le lehet húzni a Csillagok háborúja sorozat futtatásából. A mozijegy árát pedig tényleg sok millió értelmesebb dologra el lehet költeni, mint arra, hogy megnézzük egy remake-et az Új reményből, amiben csak egy nagyon kicsit variálták meg az eredeti forgatókönyvet.

Persze a ma készülő mozifilmek jelentős része pontosan ugyanennyit (vagy még ennél is kevesebbet) tud, az Ébredő erőtől viszont már a nagy hájp miatt is ösztönösen többet várna az ember.

Erről a filmről nemhogy évek vagy hónapok múlva nem fogunk beszélni, de azután se nagyon, hogy kijöttünk a moziteremből.

Ezen még az is segítene, ha a film annyira rossz lenne, hogy utána órákig lehetne sorolni, mit rontottak el benne. De erről sincs szó. Se nem kimagaslóan jó, se nem kimagaslóan rossz. A forgatókönyv akciódús, a látvány remek, jó a díszlet, és a fiatal színészek is jól mozognak a szerepükben. Ennyi.

photo_camera Riska tej - Csillagok háborúja különkiadás

Még csak azt sem lehet mondani, hogy az új film nem ér fel az eredeti trilógiához, hiszen pont azt másolja. Szolgaian másolja ugyan, de az érzet ugyanaz. Ha az Ébredő erő lenne a legelső Csillagok háborúja film, akkor akár ki is válthatna akkora hatást, mint az Új remény. Viszont az a tény, hogy ez már a hetedik rész, önmagában is erőltetetté teszi az egészet.

Mennyi hús maradhat egy olyan csonton, amiről már hatszor lerágtak mindent?

Az eredeti trilógia szolgai másolása pont az a csel, ami miatt az eredeti filmek véresszájú rajongóinak többsége szeretni is fogja az Ébredő erőt.

Ezek a rajongók a Baljós árnyakban nehezen szokták meg, és ezért gyűlölték is a fájdalmasan ostoba és fárasztó Jar-Jart, az Ébredő erőben viszont imádják bőgő Csubakkát és a nyakló nélkül, elképesztő idegesítően csipogó droidokat, és nem veszik észre, hogy ebben a filmben Csubakkát már alig választja el valami a Jar-Jar szintű fogyatékosságtól. A rajongók nem fogják észrevenni azt sem, hogy Harrison Ford és Carrie Fisher semmilyen értékelhető színészi teljesítményt nem nyújtanak túl azon, hogy ők Han Solo és Leia hercegnő.

Akik ezeken a filmeken nőttek fel, azoknak ez elég is ahhoz, hogy 2 órán át remekül szórakozzanak. De többet még ők sem kapnak az Ébredő erőtől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.