Biztonságpolitikai szakértő: Ez volt a Birodalom 9/11-e

Terrorizmus
2015 december 17., 15:43
comments 37
  • A Csillagok háborúja: Az ébredő erőt látva azok, akik a következő részeket várják, feltehetik a kérdést, hogy mi lesz ennek a vége.
  • Hogy tisztázzuk, elérhet-e minket a háború, felkértünk egy neves biztonságpolitikai szakértőt, tartson egy előadást, amiben választ ad a kérdésekre.
  • Övé a szó.

Nagyon szépen köszönöm. Először is egy megjegyzés. Honnan indulunk? Több mint harminc éve folyik a polgárháború. A Birodalom meggyengülésével – most az Első Rend tölti be a szerepét, de ez a két fogalom ne zavarjon minket össze – egy fundamentalista terrorszervezet egyre több helyen ragadja magához a hatalmat. Köztársaságnak nevezik magukat, de az alapvető állami feladatokat sem tudják ellátni. Azt mondják, addig nem nyugszanak, amíg mindenhol nem az ő hatalmukat tisztelik, és az Erőhöz imádkoznak.

photo_camera Fotó: Stéfan / Flickr


Na most mit tudunk róluk? Szinte semmit. Honnan van náluk fénykard? Nem tudjuk. Miért hívják Ellenállásnak a milícájukat? Nem tudjuk. Ki ad alájuk pénzt, paripát, fegyvert? Ezek mind jó kérdések, rengeteget lehetne még erről beszélni, nem akarok.

Na most három oka van annak, hogy miért nem veri le őket az Első Rend. Egy. Mint azt majd látni fogjuk, nem tudjuk, hol az ellenség. Kettő. Irán. Három. Rohamosztagos vagyok. Mit csinálok? Rálövök a lázadókra. Kiváló! Mivel? Lézerpisztollyal. Nagyszerű. És ha fénykard van náluk? Erről nem szoktunk beszélni. Szóval egy rendkívül kényes szituációnak vagyunk szemtanúi, de erről még fogunk később beszélni.

A probléma a következő: ez a pali, az FN-kettőegyfenetudjamennyi a Birodalom központjában szolgált rohamosztagosként! Így a lázadók a Csillagpusztítóra a közvetlen közeléből mérhettek terrortámadást.

Ez volt a Birodalom 9/11-e.

Más. Nincs erős Birodalom, egy rendkívül gyenge Első Rend van. Én egy megjegyzést hadd tegyek hozzá. Ki volt az egyetlen ember, aki a Halálcsillag felrobbanásakor jól járt? Az a rohamosztagos, aki az előző napon felvitte magával a feleségét, aznap reggel felvitte magával a szeretőjét, majd elment az Endorra, és letette a fegyvert – azóta boldog ember. Most elnézést ezért a viccért, ez nem teljesen a hivatalos irányvonal.

Hadd mondjak el még valamit. Mint ahogy azt már korábban említettük, tömegével mennek a Csillagrombolóról a Jakkura. Én voltam ott augusztusban egy hetet, döbbenetes állapotok uralkodnak: elképesztő árak vannak, ezzel szemben totális nyomor van, nincs munka, nincs víz, a helyiek teljesen kiakadtak, hogy napi 10-12 rohamosztagos jön, akik nem beszélik a nyelvet. És ez csak az Első Rend, a második és harmadik hullámról még nem is beszélünk! Tehát olyan kaotikus helyzet van azon a bolygón, ami Közép-Európa számára fölfoghatatlan.

Öt.

Engem 1989-ben meghívtak előadást tartani a Halálcsillagra. Én akkor elmondtam, hogy ha rövid időn belül nem hoznak létre egy egységes terrorelhárító szervezetet, és nem védik meg a Galaktikus Birodalom határait, akkor itt kő kövön nem marad. Az előadás után félrehívott Vader nagyúr, akinek nagy tisztelője vagyok. Azt mondta, hogy maximálisan egyetért velem, és elindítunk egy óriási felzárkóztatási programot. Mondom jó, kevés. Az idő engem igazolt, most ennek az elhibázott politikának a következményeit látjuk.

photo_camera Fotó: Lucasfilm / The Kobal Collection


Zárójel. Én a múlt héten négy napot töltöttem a Tatuinon egy biztonságpolitikai konferencián. Aki számít a Birodalomban, ott volt, hihetetlen érdekes, onnan máshogy néz ki a világ. Zárójel. Megkérdezték tőlem, hogy mivel zsarolják a Snoke fővezért. Szerintem szexszel nem. Na most, bocsi, nem a kora miatt. A jövő héten a Hoth bolygón veszek részt egy továbbképzésen, ahol erről fognak beszélni Európa legjobb biztonságpolitikai tanácsadói. Zárójel.

Szokták tőlem kérdezni, hogy mi várható a következő időszakban. Hadd adjak egy nagyon hülye választ. Én azon gondolkodom napok óta, hogy Snoke fővezér megbukik. Engem másnap reggel behívnak a televíziókba, és mit mondok. Padmé Amidala – bomba csinos csaj – 33-tól 25-ig császárnő, megbukik. 32-től 19-ig, Bail Oragana szenátor, a gazdasági csoda atyja, megbukik. 19-től plusz 4-ig Sheev Palpatine főkancellár – imádtam –, szintén megbukik, ráadásul három nappal azelőtt, hogy én a doktorimat belőle védtem, mondom: „A franc egye meg, egy hetet még várhatott volna!”

És most itt van Snoke. Tehát ezek szörnyű nehéz kérdések, és a válasz az, hogy a kisember a maga területén tegye meg, amit meg lehet.

Köszönöm a figyelmet, a csinos hölgyeknek nem kell bejönniük vizsgázni! ;)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.