Letartóztatták a gyógyszerek árát felhajtó gyógyszer-startupos yuppie-t

külföld
2015 december 17., 14:37
comments 71

Az FBI csalás miatt letartóztatta Martin Shkrelit, aki korábban azzal szórakozott, hogy 55-szörösére drágította az életmentő gyógyszerek árát. Most azzal vádolják, hogy a korábbi gyógyszercégével, a Retrophinnel és a MSNB Capital Management nevű hedgefund élén követett el csalásokat.

Shkreli jelenleg a Turing Pharmaceuticals ügyvezetője. A vádak szerint illegálisan használta a Retrophin eszközeit, hogy a MSMB veszteségeit finanszírozza.

Szeptemberben azzal keltett feltűnést, hogy miután gyógyszeripari startupjával megvásárolja a toxoplazmózis nevű súlyos, az AIDS-es betegek számára halálos parazitafertőzés elleni gyógyszer, a Daraprim gyártási jogát, 55-szörösére emelte a gyógyszer árát.

A BBC szerint az FBI már legalább január óta nyomozott ellene, legalábbis a Retrophin akkor kapott idézést az ügyészségtől, hogy a Shkreliről kérdezzék. A cég egyébként már augusztusban beperelte Shkrelit, amiért visszaélt a vállalat pénzével.

A cég még 2014-ben váltotta le a cég éléről.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.