Rengeteg fegyvert küldenek a németek Kurdisztánba

külföld
2015 december 18., 11:03
comments 89

Újabb jelentős fegyverszállítmányt biztosít a német kormány az Iszlám Állam ellen Észak-Irakban harcoló pesmergáknak. A Spiegel információi szerint a kurd egységek 4000 Typ G36 típusú karabélyt és hozzá 6 millió lőszert kapnak Németországból.

photo_camera A Milan rakétavetőket azért kedvelik a kurdok, mert ezekkel nagyobb távolságból is ki tudják lőni az ISIS bombákkal megrakott autóit - Fotó: AFP/Issouf Sanogo

Ezen felül a Bundeswehr még 200 Milan-típusú páncéltörő rakétát és 5 páncélozott Dingót is küld nekik.

photo_camera Német Dingo Afganisztánban - Fotó: AFP/Johannes Eisele

Ősz óta Németország már 16 ezer G3-as és G36-os fegyvert, 8000 pisztolyt, 40 nehéz gépfegyvert és 10 ezer kézigránátot szállítottak Észak-Irakba. Ezekkel a szállítmányokkal a németek még a kurdok ősszel benyújtott kívánságlistáját teljesítették.

photo_camera Német katona egy G36-ossal - Fotó: AFP/DPA/Karl-Josef Hildenbrand

A német kormány tavaly adta fel azt a korábbi irányelvét, hogy nem szállít fegyvereket konfliktuszónákba. A múlt héten egyébként Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is a kurd fővárosban járt, ahol méltatták a kurdok erőfeszítéseit.

A pesmergák sikerei ellenére a fegyverszállítmányok továbbra is erősen vitatottak. Egyes szakértők szerint, ha azok rossz kezekbe kerülnek, akkor azzzal csak tovább durvul a helyzet. A héten a Twitteren jelentek meg olyan képek, ahol valószínűleg Németországból származó fegyvereket árultak a feketepiacon. (via Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.