Kvóta vagy Schengen - ez a kérdés a német külügyminiszter szerint

2015 december 19., szombat 18:19
739

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter interjút adott a Der Spiegel-nek, és arról beszélt, hogy az uniónak jogi úton kell köteleznie azokat a tagállamokat, amelyek nem hajlandóak végrehajtani az Európai Bizottság (EB) döntéseit. 

Az EB a héten Steinmeier szerint "jó és ambíciózus" javaslatokat fogalmazott meg, és emlékeztetett arra, hogy több tagállam is érvelt korábban az unió külső határainak megerősítése mellett. A külügyminiszter (diplomatikusan) azt mondta, hogy a kvótát ellenző országoktól is elvárható, hogy gyorsan és következetesen végrehajtsák a közösségi döntéseket. 

Frank-Walter Steinmeier.

A szociáldemokrata Steinmeier arról is beszélt, hogy az unió egy jogközösség, amelyben "az adott szó számít", de ha ez kevésnek bizonyul, akkor jogi úton kell érvényt szerezni a döntéseknek.  

  "Mindazoknak, akik vonakodnak, tudniuk kell, hogy mi forog kockán: a nyitott határok Európában"

-  mondta, ami nagyjából azt jelenti, hogy ha egyes tagállamok nem veszik ki részüket a menekültválság kezeléséből, nem hoznak áldozatokat, az a schengeni zóna felszámolásához vezethet. "A szolidaritás nem egyirányú utca" - utalt ugyanerre a külügyminiszter. 

Egyesek "Németországra mutogatnak és a szemünkre vetik" a Willkomenskulturt, és úgy próbálják beállítani, hogy a németek humánus hozzáállása miatt jönnek egyre többen Európába, de Steinmeier szerint nem ez a helyzet, mert milliók hagyják el otthonaikat és családjaikat Szíriában és Irakban, "erőszak és barbárság", a "háború és halál" elől menekülve.

(MTI)