Több százezer forint túlórapénzt kérnek vissza a déli határnál szolgáló rendőröktől

Több tucat rendőr kapott kézhez felszólítólevelet néhány nappal karácsony előtt. Ebben  munkáltatójuk arra kéri őket, hogy nyolc napon belül fizessék vissza túlóradíjaikat. Az érintettek szeptemberben illetve októberben mind a déli határnál teljesítettek szolgálatot, többnyire 16 órában.

Röszkén járőröző rendőrök. 

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a felszólításban az állt: az illegális bevándorlás miatt Csongrád illetve Baranya megyébe történt átrendelésükkor több túlszolgálatot számoltak el nekik, mint amennyit teljesítettek, ezért kérik vissza a különbözetet. A levélben szerepel az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatójának állásfoglalása, és eszerint 

"a csapatszolgálati századok átrendelése során a pihenőben töltött időszak készenlétnek minősül. Amennyiben ezen időtartam alatt tényleges szolgálatteljesítésre nem került sor, úgy sem rendes szolgálat, sem túlszolgálat nem számolható el."

Nagyon nem mindegy, hogy miként számolják el ezeket az órákat: miközben a készenléti szolgálatért csak 90 bruttó forint órabér jár, a túlszolgálatért 2-3 ezer forintot kell fizetni óránként. 

A lap megszólaltatta Szima Juditot, a Tettrekész rendőrségi szakszervezet főtitkárát, aki negyven rendőrről tud, de ennél valószínűleg többen érintettek. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozó kapitányságok rendőrei kaptak kézhez felszólítóleveleket. 

Tőlük egyenként 200-260 ezer forint közötti összeget kérnek most vissza.

Az ORFK kommunikációs osztálya annyit közölt, hogy még zajlik a túlszolgálatok elszámolásának ellenőrzése, ezért nincs összesítés arról, hány rendőrnek mennyi pénzt kell visszafizetnie. 

(Magyar Nemzet)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.