Az izraeli légierő végzett a Hezbollah egyik legismertebb vezetőjével

külföld
2015 december 20., 08:36
comments 279

Damaszkuszban végrehajtott izraeli légicsapásban meghalt Szamir Kantar, a Hezbollah libanoni síita szervezet egyik ismert tagja.

Az izraeli légierő rakétái vasárnap hajnalban leromboltak a Damaszkusz Dzsaramana nevű peremkerületében egy épületet, amelyben Kantar és nyolc másik, a Hezbollahhoz tartózó fegyveres tartózkodott. 

Kantar 2008-ban, huszonkilenc éves izraeli fogság után, két elrabolt izraeli katona holttestének visszajuttatása fejében került vissza Libanonba, ahol a Hezbollah fegyveres szárnyának lett az egyik vezetője. 

photo_camera Aszad elnök és Szamir Kantar - Fotó: AFP

Ő hajtotta végre 1979-ben, tizenhat éves korában az észak-izraeli Naharia tengerparti városban az ország történetének egyik legbrutálisabb túszejtő terrorakcióját: megölt egy rendőrt, majd elrabolt egy férfit és annak négyéves lányát, akiket megölt. Az izraeliek szerint a kislány fejét puskájával verte szét. Kantar ezt tagadta, szerinte a gyerek a tűzharc közben halt meg.

Szabadulása után Kantart hősként fogadták Libanonban. Mikor pedig Damaszkuszban járt, Aszad elnök a legmagasabb kitüntetést adományozta neki. (New York Times/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.