Megérne magának tízezer dollárt egy szög, amire véletlenül, vagy talán direkt rávertek egy tízcentest?

külföld
2015 december 20., 18:07

Aukcióra bocsátja a dallasi Heritage Auctions azt a Roosevelt-tízcentest, amit megoszló vélemények szerint véletlenül vagy szándékosan, de tízcentes-alapanyag helyett egy egyszerü cinkszögre nyomtattak.

Az amerikai pénzverde története során követett el hibákat:

volt, hogy az egycentest nyomták a tízcentes anyagára;
volt, hogy kétszer is rányomták Washington portréját a negyeddollárosra;
a dátumozást annyiszor cseszték el, hogy azt már csak a numizmatikusok tartják számon.

De mind közül a legegyedibb tényleg ez a tízcentes, amit véletlenül egy szögre vertek.

A különleges darabot tízezer dollárért, vagyis a névérték százezerszereséért árverezhetik el. Ami egész jutányos ár ahhoz képest, hogy egy 1943-as nyomású, réztakarékossági okoból bronzalapú egycentes ára 200-300 ezer dollár. (AP via Yahoo News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.