Német tanárok tantervbe vennék a Mein Kampfot

2015 december 20., vasárnap 13:14
516

Hetven évvel Adolf Hitler halála után, a szerzői jogok lejártával, idén ismét kiadták Németországban a Mein Kampf-ot. A müncheni Kortárst Történelmi Intézet kritikai megjegyzésekkel ellátott formában jelentette meg a könyvet. 

A Spiegel szerint tanárok és baloldali politikusok most azon dolgoznak, hogy a könyv új kiadása része legyen a német iskolai tantervnek. A 16 év feletti diákoknak tanítanák Hitler írásait. 

Antináci tüntetés Németországban. (MTI/EPA/Jan Woitas)

A német tanárok szakszervezete és a szociáldemokrata SPD (a kormányzó nagykoalíció tagja) fontosnak gondolja, hogy a diákok megértsék a rasszista ideológiák gyökereit és a modern antiszemitizmust Németországban. 

Ernst Dieter Rossmann képviselő a Handelsblatt német lapnak azzal érvelt, hogy ma, amikor a szélsőjobboldali populizmus újra terjed, fontos lenne, hogy a diákok megértsék a propaganda és a dehumanizálás működését, mert ha értik azt, kevésbé lesznek kiszolgáltatva az efféle ideológiáknak. 

Josef Kraus, a tanárok szakszervezetének vezetője szerint a szövegek amúgy is elérhetők az interneten, és ha valami tiltva van, az csak még inkább kiváncsiságot kelt a gyerekekben. Kraus szerint jobb lenne, ha a gyerekek hozzáértő történelem- és a politikatanárok segítségével ismernék meg a Mein Kampfot, mint ha a náci szövegek magyarázatok és értelmezések nélkül keringenek a diákok között." 

Vannak ellenzői is a tervezetnek: a Spiegel megszólaltatta például Charlotte Knoblochot, a müncheni zsidó közösség vezetőjét, aki nem támogatja az ötletet. Szerinte, mivel a diákok nagyon keveset tudnak és tanulnak a zsidóságról és kultúrájáról a holokauszton kívül, kimondottan felelőtlen lépés lenne a Meink Kampf olvastatása. A diákok így Hitler könyvén keresztül szereznék meg első információikat a zsidóságról.

(Haaretz / Spiegel Online)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt