Menekülnek az orvosok Magyarországról

2015 december 21., hétfő 5:59
634

Az megvan, amikor a bőrgyógyász és a szemész próbál kezelni egy infarktust?

Ilyenek simán történhetnek Magyarországon, ahol az orvosok elvándorlása miatt, főleg vidéken, rengeteg egészségügyi állás betöltetlen.

Tapasztalatlan rezidensek kezelnek súlyos eseteket szakorvosi felügyelet nélkül. Ennek egyrészt a beteg számára van nyilvánvaló kockázata, másrészt a fiatal orvosok ilyenkor rengeteg felesleges vizsgálatot rendelnek, hogy a körülményekhez képest minimalizálják a kockázatokat, ettől pedig nagyon drága is lesz az ellátás.

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Kutatóközpontjában Varga Júlia kiszámolta, hogy pontosan hányan mennek külföldre, hányan hagyják el a pályát, és hogy mi ennek az oka. 2003 januárja és 2011 decembere között vizsgálta az orvosok számának változását.

9 év alatt az orvosok 12 százaléka külföldre ment, a Magyarországon maradók 16 százaléka pedig más pályán helyezkedett el.

Az MTA-s számításokban az egyik legijesztőbb, hogy a fiatalabb orvosok kivándorlása 2010 tavasz után kezdett el csak igazán felgyorsulni.

Az orvosok külföldre vándorlása korosztályonként 2003. és 2011. között. A piros nyíl az uniós csatlakozást jelzi, a kék azt, amikor már Németországban és Ausztriában is korlátozások nélkül vállalhattak munkát a magyar orvosok. A narancsúsága vonal a 10 százalékos kivándorlási szintnél húzódik.

A tanulmány szerint

a külföldön dolgozó orvosok hét-tízszeres fizetést is elérhetnek.

A fiatalabb orvosoknál jellemzően azok mennek el, akik az átlagnál kevesebbet keresnek, az idősebbeknél viszont pont azok, akik többet.

Ez azt jelenti, hogy pont a szakterületükön elismert, sokat dolgozó orvosokat veszíti el a magyar egészségügy. Ebben a kutatásban a röghözkötés eredményei, ha vannak ilyenek, még nem látszanak.

A számokból látszik, hogy az elvándorlásnál is nagyobb probléma a pályaelhagyás, tehát aki elkezd orvosként dolgozni, de aztán inkább elmegy mondjuk egy gyógyszeripari céghez. Illetve nem csak oda, a pályaelhagyó orvosok új állásainak 40 százaléka nem kapcsolódik a végzettségükhöz.

Az új szakmát választó orvosok eloszlása így néz ki.

A módosítással a pályaelhagyó orvosok átlagosan 40 százalékos kereseti előnyhöz jutnak.

Ezért írja a kutatás következtetései között Varga, hogy a külföldre vándorlást nem lehet hatékonyan megakadályozni, a hét-tízszeres fizetési különbség nem behozható. Ehhez képest a belföldi pályaelhagyás 40-50 százalékos tartósan értékálló béremeléssel valószínűleg megállítható lenne.

A teljes MTA-s kutatást itt lehet elolvasni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt