Kaczynski orbáni tempóban folytatja a lengyel jogállam leépítését

külföld
2015 december 23., 04:32
comments 185

Az új lengyel kormánypárt, a populista szélsőkonzervatív Jog és Igazság (PiS) parlamenti többségével élve szerdára virradó éjszaka áterőltette a parlamenten a lengyel alkotmánybíróság jogköreit megnyirbáló törvényjavaslatát. Az új szabályozás alapján a bíráknak sokkal kevesebb joguk lesz elbírálni a kormányzati javaslatok alkotmányosságát:

a bírák ezentúl csak kétharmados többséggel hozhatnak ítéletet.

Az az alkotmánybíróság, aminek öt tagját már az októberben hatalomra került párt javaslatára nevezte ki egy korahajnalon a szintén PiS-es köztársasági elnök.

Az alkotmánybíróság reformja ellen a hétvégén tömegdemonstráción tiltakoztak, de kedden, a szavazás estéjén is ezrek demonstráltak az ország több városában. De ennek semmi jelentősége se volt, a PiS kényelmes többségben van a parlament mindkét házában, így nagy többséggel elfogadták az alkotmánybírósági jogkörök megnyirbálását. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.