Leváltották a bulgáriai török párt vezetőjét, mert Törökországgal értett egyet a lelőtt orosz gép ügyében

külföld
2015 december 25., 07:25
comments 44

Ljutvi Mesztan vezette a bulgáriai török kisebbséget képviselő DPSZ (Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért) liberális-populista pártot.

Ljutvi Mesztant most azért váltották le egyhangú döntéssel elnöki posztjáról és zárták ki a pártból, mert egy korábbi parlamenti felszólalásában támogatta a török légierő döntését, ami után lelőttek egy orosz vadászbombázót, ami Szíria felől pár másodpercre engedély nélkül hatolt be a török légtérbe.

A DPSZ közleményei szerint Ahmed Dogan, a DPSZ alapítója és szellemi irányítója azt mondta a Mesztan sorsáról döntő szavazás után, hogy

„Ez lesz a sorsa mindenkinek, aki Bulgária nemzeti érdekeivel ellentétesen nyilatkozik.”

Mesztan szerint a felszólalásában mondottakat elfogadta a párt parlamenti frakciója, és ő csak a NATO és az EU melletti szimpátiát akarta kifejezni szavaival. A leváltott politikus azt mondta, fel kellene ismerni, hogy a bolgár nemzeti érdekek már nem Oroszország, hanem a NATO és az EU felé húznak, a török-orosz konfliktusban pedig Törökország a NATO-tag és az EU szövetségese.

A mostani botrány azonban arra mindenképp jó, hogy megmutassa, hogyan is áll most a bolgár politika.

Az ország a szovjet időkben Moszkva feltétlen támogatója volt. A rendszerváltás után sokáig a kommunista párt utódpártja, a Bolgár Szocialista Párt uralta a politikát, és a párt körül formálódó bolgár baloldalon megmaradt az oroszbarát külpolitika. A nyugatos irányt így a jobboldal vette át, ennek a fő ereje most a kormányon lévő, Bojko Boriszov vezette GERB.

A DPSZ pedig határozottan a bolgár baloldal része, többször volt már koalícióban a Bolgár Szocialista Párttal, most pedig ellenzékben vannak. Az oroszbarátság pedig annyira rájuk ragadt, hogy mér török etnikai pártként is inkább az oroszokkal tartanak, mint a törökökkel. (via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.