Hamarosan szétrobban a Mars legnagyobb holdja, és gyönyörű gyűrű alakul ki a bolygó körül

tudomány
2015 december 26., 18:59
comments 129

A Mars legnagyobb holdja, a Phobosz lassan, de biztosan közeledik a bolygó felszíne felé, aminek az lesz a következménye, hogy be fog csapódni a felszínére, ahol apró darabokra fog törni, amik aztán elkezdenek keringeni a bolygó körül. Szóval ha a következő pár évben az emberiség átköltözne inkább oda, akkor a Phobosz miatt léphetnénk megint tovább.

Ha ez bekövetkezik, akkor a Mars körül is kialakulhat egy olyan gyűrű, mint amilyenek a Szaturnusz, a Jupiter, az Uránusz és a Neptunusz körül keringenek.

A Phobosz pusztulása szinte elkerülhetetlennek látszik, de akik nagyon aggódnának miatta, azokat Kaliforniai Egyetem Berkeley kutatói azzal vigasztalnak, hogy a következő 20-24 millió évben még bármikor megnézhetik. Akik pedig már a roncsaiból képződött gyűrűt szeretnék látni, azoknak pedig legalább ennyit kell várniuk.

Az egyetem két kutatója, Benjamin Black és Tushar Mittal számításaik alapján arra jutottak, hogy a Phobosz nem lesz képes ellenállni a Mars vonzásának, ami valószínűleg szét fogra roppantani, mikor az közel ér hozzá.

A szétrobbanó hold kisebb darabjai valószínűleg pályára állnak a bolygó körül, és gyűrűként keringenek majd ott pár millió évig, amíg a nagyobb darabok akár be is csapódhatnak a felszínen.

Benjamin Black elmondta, hogy a Phobosz abban különbözik a Föld holdjától, hogy míg az inkább évente pár centit távolodik a Földtől, addig a Phobosz a Mars felé halad. Ezért elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb összeütközik a Marssal.

A Naprendszerben egyetlen másik ilyen hold létezik, amelyik a bolygója felé közeledik: a Neptunusz legnagyobb holdja, a Triton. 

(via universityofcalifornia.edu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.