Nagyon veszélyes lesz a szex: gyógyíthatatlanná válhat a tripper

SZEX
2015 december 27., 07:37
comments 225

Leedsben terjed a super-gonorrhoea (azaz a tripper, vagy népies nevén a kankó), és orvosok azzal riogatnak, hogy gyógyíthatatlanná válhat, ha nem kezelik megfelelően.

Kiderült ugyanis, hogy a betegek nem kapják mindkét szükséges antibiotikumot (azitromicin és ceftriaxon) a fertőzés leküzdéséhez, ezzel pedig elérték, hogy a tripper a gyógyszerekre nagyon gyorsan immúnissá kezdett válni: Észak-Angliában március végén fedezték fel egy erősen ellenálló válfaját.

A betegséget a Neisseria gonorrhoea baktérium terjeszti, védekezés nélküli orális, vaginális és anális szexszel terjedhet, a tünetek az aktus után 3-5 nappal jelentkeznek.. A nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. Már a Biblia is említi.

A tünetei férfiaknál szembetűnőbbek: fehéres-gennyes váladék, ami a húgycsőnyílásból ürül. A húgyutak gyulladása fájdalmas is lehet, vizelési nehézséget okoz. Nők fertőzése nemritkán tünet nélkül lefolyik, de tovább fertőzhetnek. Tünet lehet a méhnyakgyulladás, a hashártyagyulladás vagy a petevezeték-gyulladás, de ízületi gyulladást is okozhat. A meddőség egyik legfőbb oka.

Angliában 2013-ról 2014-re 19 százalékkal több lett a tripperek száma (29 419 volt, 34 958 lett).

(Javítás: a címlapképen szereplő Ady Endre ugyan nem tripperbe, hanem szifiliszbe halt bele, azért nagyon vigyázzanak a kedves olvasók! Mármint a kankóval, Ady Endre-költeményei nem annyira veszélyesek.) (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.