Az állam bepereli az FHB-t

gazdaság
2015 december 30., 13:24

A bank tőkéjének 4,45 milliárd forintos, zárt körű emeléséről döntött az FHB rendkívüli közgyűlése - emiatt a döntés miatt függesztették fel három napra a bank papírjainak tőzsdei kereskedését is.

A határozat szerint részvénykibocsátással emelik a tőkét, de a közgyűlés elvetette azt a javaslatot, hogy a tőkeemelés során a jelenlegi tulajdonosokat részesedésük arányában elsőbbségi jegyzési jog illesse meg. A javaslatot az államot mint kisrészvényest képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tette.

Az államnak jelenleg 7,32 százalékos részesedése van a bankban, ez a mostani tőkeemeléssel csökkenni fog, mert az MNV nem jegyezhet részvényeket, saját értelmezésük szerint a döntés alapján "az állam nem vehet érszt a zártkörű részvényjegyzésen".

Az állam nevében eljáró MNV ezért szedán bírósághoz fordult, hogy a szerinte jogellenes közgyűlési határozatokat helyezzék hatályon kívül, a végrehajtásukat pedig addig is függesszék fel. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.