Életfogytiglani börtönre ítéltek egy terrorista házaspárt Londonban

külföld
2015 december 30., 18:06
comments 58

Életfogytiglani börtönre ítélte szerdán a londoni büntetőbíróság, az Old Bailey a 25 éves Mohammed Rehmant és 24 éves nejét, Sana Ahmed Khant. A házaspár 2015. július 7-én, a 2005-ös londoni terrortámadások tizedik évfordulóján akartak bombamerényletet elkövetni, de a rendőrség megakadályozta őket ebben.

Az ítélet szerint Rehmannak minimum 27, Khannak minimum 25 évet le kell töltenie a büntetéséből. Az ítélet szerint mindketten az ISIS felhívásának akartak eleget tenni.

A pár akkor bukott le, amikor Rehman a Twitteren részleteket közölt a tervezett akcióról, abban a hiszemben, hogy az üzeneteket csak a követői láthatják. Még javaslatokat is kért, hogy egy bevásárlóközpontban, vagy inkább a metrón robbantsanak.

A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának egységei május 28-án vették őrizetbe a házaspárt lakhelyén, a Londontól nyugatra fekvő Reading kisvárosban, de az ügyről csak a bírósági eljárás végén tettek közzé részleteket.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a rendőrök a lakásban hatalmas mennyiségű, robbanószerkezet készítésére is alkalmas vegyszert találtak, amelyet Rehman az eBayen vett. A merényletre készülő terroristajelölt még próbarobbantásokat is végrehajtott kertjében, és ezekről videofelvételeket is készített, amelyeket a rendőrök szintén megtaláltak.

Az előkészületeket a vád szerint Rehman jómódú családból származó felesége finanszírozta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.