Röhögve szórakoztak áldozataikon a Bataclanban mészárló terroristák

külföld
2015 december 30., 20:05
comments 262
Az egyik utolsó kép az Eagles of Death Metal november 13-i, párizsi koncertjéről, percekkel a terrortámadás előtt. Fotó: AFP PHOTO / ROCK&FOLK / MARION RUSZNIEWSKI / AFP
photo_camera Az egyik utolsó kép az Eagles of Death Metal november 13-i, párizsi koncertjéről, percekkel a terrortámadás előtt. Fotó: AFP PHOTO / ROCK&FOLK / MARION RUSZNIEWSKI / AFP

"Álljatok fel, azok, akik el akarnak menni, elmehetnek!"

Ezt kiabálták a magukat a földön halottnak tettető túszaiknak a Bataclan koncertteremben mészárló terroristák a túlélők beszámolói szerint. Aztán persze azonnal agyonlőtték, aki felállt.

"Természetesen azokat, akik felálltak, agyonlőtték. Aztán újra lövöldözni kezdtek, mire más túszok álltak fel, de őket is agyonlőtték. Szórakoztak, jókat nevetgéltek" - mesélte egy túlélő a Le Monde-nak.

A francia lap szerdai számában részletes leírást közölt a terrortámadások menetéről hatezer olyan hivatalos jelentés alapján, amely a november óta tartó nyomozás során keletkezett. A cikkben közöltek szerint a Bataclanban 1500-an voltak az Eagles of Death Metal koncertjén. 

A támadók először a koncertterem előtt nyitottak tüzet, utána hatolt csak be két terrorista a terembe, ahol egy biztonsági őr gyorsan kinyitotta az egyik vészkijáratot, hogy a közönség elmenekülhessen. A vészkijárat előtt a harmadik terrorista várt rájuk, aki azonnal tüzet nyitott a menekülőkre.

A Le Monde cikkéből az is kiderült, hogy a különböző helyszíneken vérengző terroristacsapatok mind belgiumi számokat hívtak a támadások közben - a Bataclanban mészárlók egy vagy több, Belgiumban tartózkodó személlyel is beszélgettek a támadás alatt.

A hatóságok szerint két belgiumi telefon ugyanazon a helyen tartózkodott a hívások idején, de azt még nem tudják, hogy ki használta a számokat. (Via Huffington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.