A Business Insider szerint Magyarországon a legdrágább a felsőoktatás

Van egy lista a Business Insideren, ami most kezdett el terjedni a világsajtóban. Ebben a világ országait rangsorolják a felsőoktatás költségei szerint, egészen pontosan abból a szempontból, hogy az átlagfizetés mekkora részét viszi el a tandíj.

Szerintük Magyarországon 9,9 millió forint a tandíj (mennyi időre? milyen szakon?) ez pedig azt jelenti, hogy a fizetés 92 százalékát erre költik a családok.

Ezek a számok maximum az önköltséges orvos szakokon jönnek ki a képzés teljes idejére. Ehhez képest 246 ezer forintos átlagfizetéssel számolva 5 év alatt egy ember 14,7 millió forintot keres, szóval a 92 százalék sehogy sem jön.

Azt is írják, hogy azok tanulhatnak ingyenesen, akik aláírják, hogy 10 évig az országban maradnak. Ez sem így igaz, a szabály szerint a támogatott képzési idő kétszeresét kell ledolgozni a diploma megszerzését követő 20 évben, szóval egy főiskolai diplomával ez mondjuk 6 év, nem pedig 10.

Ráadásul iszonyú félrevezető összevetni mondjuk az Egyesült Államokat, ami ezen a listán 6, lett, Magyarországgal, ami az első, mert itthon minden kedvezőtlen változás ellenére is a diákok nagyobb része számára megfizethető a felsőoktatás, mint kint.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;