Így termel a napelem a hó alatt

napelem
2016 január 02., 12:17

Január elsején arra értünk haza a tiszántúli szilveszterezésből Fejér megyei falunkba, hogy megérkezett az első hó ezen az eddig ugyancsak elcseszett télen. 2-3 centi esett csak, de a tetők nagyon szépek, fehér minden ház, olyan most az egész, mint egy karácsonyi képeslap. Persze nem csak a cserép, a napelem is fehér, így néz ki most a tetőnkön a 12 panel:

photo_camera Dunna alatt alszik a rét és a napelem

Gondoltam, megnézem, mit csinál ilyenkor a rendszer, átszivárog-e valamennyi a Nap energiájából a félvezetőkbe. Át bizony, nagyjából annyit termel a 3,2 kW névleges csúcsteljesítmény most, mint amennyi energiát a wifi-routerünk használ:

photo_camera 2-3 centi hó alatt ennyi marad egy felhős januári napon, délben a 3,2 kW csúcsteljesítményből

Hát nem ez a csúcsidőszak, az biztos. Ha még esik hó és nem akar lecsusszanni magától, kénytelen leszek konstruálni valami kotrószerkezetet, nekem ne aludjon itten téli álmot a rendszer, hát milyen dolog ez? Valami ilyesmi kéne (4:00-tól jön az érdemi rész):

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.