Szívnak a kartellek, mióta legalizálták a marihuánát az Egyesült Államokban

Harmadára, 100 dollárról (28988 forintról) 30 dollárra (8695 forintra) esett vissza a marihuána felvásárlási ára Mexikó legnagyobb fűtermesztő területein a Los Angeles Times szerint.

AZ árak csökkenésének oka egyértelmű: Amerikába egyre több helyen legalizálják a füvet, egyre többen, egyre jobb minőségű marihuánát termesztenek, így nincs szükség a gyengébb mexikói importra.

A Times szerint az árak esésével párhuzamosan az Egyesült Államokban csempészett marihuána mennyisége is látványosan csökkent. Riportjukban megszólal egy mexikói termesztő, aki idén vetett utoljára füvet, már nem éri meg neki ezzel foglalkozni.

Egy év alatt felére csökkent az importált fű miatt az Egyesült Államokban letartóztatott személyek száma, harmadával a határon lefoglal fű mennyisége, 2010 óta pedig évi 44 ezer hektárról évi 12 ezer hektárra csökkent Mexikóban a felszámolt ültetvények mérete.

A fű amerikai legalizálása persze önmagában nem fogja kinyírni a kartelleket, akik a kokain és más illegális drogok importjával továbbra is szépen keresnek, de a bevételeik szinte biztosan csökkennek az amerikai törvények változása miatt.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;