Az Iszlám Állam új Dzsihád Johnja brit terrortámadásokkal fenyegette meg David Cameront

Az Iszlám Állam legújabb videóján egy brit férfi és egy angolul beszélő kisfiú is feltűnt, amelyen azt mutatták be, hogyan végeznek ki 5 foglyot, akiket a terroristák azzal gyanúsítottak, hogy a brit hírszerzésnek kémkedtek.

A 11 perces felvételen David Cameron miniszterelnöknek üzentek, akit azzal fenyegettek meg, hogy brit célpontok ellen is végrehajtanak majd támadásokat. Az üzenetet egy maszkot viselő, brit akcentussal beszélő férfi olvasta fel. A Guardian szerint a férfi beszéde hasonlít egy brit szélsőséges, Mohammed Emwazi hangjához, aki korábban Jihadi John néven vált ismertté.

A film másik szereplője egy katonai ruhát viselő kisfiú, aki angolul azzal fenyegetőzik, hogy meg fognak ölni minden hitetlent.

A brit titkosszolgálatok még elemzik, hogy kik lehetnek ezek az emberek. A kisfiúról azt feltételezik, hogy ő már eleve Szíriában születhetett. 

Becslések szerint Nagy-Britanniából 800 ember csatlakozhatott Irakban vagy Szíriában az Iszlám Állam fegyvereseihez, akik közül már legalább 400-an vissza is térhettek. Körülbelül 50 és 100 között lehet azoknak a brit állampolgároknak a száma, akik meghaltak a harcok során, valamint 300-an még továbbra is aktívan részt vesznek a polgárháborúban. 

Az al-Káida inkább Donald Trump beszédével kampányol

Az al-Káidával szövetségben álló, szomáliai al-Shabaab toborzó videójában inkább Donald Trump beszédét használta fel, amiben Trump arról beszél, hogy a muszlimokat nem lenne szabad beengedni az Egyesült Államokba. A videóban ezután elhangzik, hogy a nyugati világ a muszlimok ellen fog fordulni, ezért a muszlimoknak két választásuk marad: vagy elmenekülnek, vagy harcolnak. 

(Guardian/New York Times)