Munkában a kínai belügy: eltüntettek egy, a pekingi vezetéssel kritikus hongkongi kiadót

külföld
2016 január 03., 12:47
comments 134

Vizsgálatot indított a hongkongi rendőrség Li Po eltünése ügyében. Li egy hongkongi könyvkiadó vezetője, egy olyan könyvkiadóé, amely rendszeresen jelentet meg a pekingi vezetéssel szemben kritikus műveket. Utoljára szerdán, december 30-án látták.

Pár nappal korábban kiadója négy munkatársának is nyoma veszett, ők mind a négyen Kínában tűntek el - a feltételezések szerint a kínai hatóságok fogták el őket.

Li esete annyiban érdekesebb és megrázóbb, hogy neki viszont a jelek szerint Hongkongban veszett nyoma, pedig ott a kínai hatóságok az 1997-ben Nagy-Britanniával kötött szerződés értelmében nem léphetnek fel. A városállam az egy ország-két rendszer elve szerint megőrizte önálló, brit jogrendjét - ezért is működhetett Li kiadója elvben zavartalanul.

Márpedig a jelek szerint Li is a kínai hatóságok foglya. Neje szerint férje, akit utoljára szerdán látott, utolsó találkozásuk óta egyszer hívta:

egy kínai számról beszélt, és azt mondta, hogy "a hatóságoknak segít egy nyomozásban".

Albert Ho hongkongi ellenzéki politikus szerint "jó okunk van feltételezni, hogy Li Pót elrabolták és Kínába csempészték, hogy politikai perbe fogják" - állítását pillanatnyilag képtelenség hiteles forrásból is megerősíteni.

Az mindenesetre tény, hogy a hongkongi rendőrség az egyre nagyobb felháborodásra reagálva vizsgálódni kezdett. Li Ka-cseu, a hongkongi kormány biztonsági kabinetjének vezető beosztású tisztviselője szerint a hongkongi rendőrség már felvette a kapcsolatot a kínaival, hogy Li sorsa felől érdeklődjön. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.