A kormány sem szeretné, hogy szobrot állítsanak Hóman Bálintnak

POLITIKA
2016 január 04., 18:49

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt egyetlen képviselője kérdezte meg írásban a miniszterelnöktől, hogy mégis mit gondol a kormány a Hóman-szoborral kapcsolatban.

Hóman Bálintnak, a Horthy-korszak neves vallás- és közoktatásügyi miniszterének a róla elnevezett alapítvány szeretett volna szobrot állítani Székesfehérváron. Erre kaptak is támogatást, de végül mégis úgy döntött az alapítvány, hogy nem állítják fel a szobrot, és a támogatásként kapott pénzt is visszafizették. Azt mondták, hogy Székesfehérvár érdekében döntöttek így.

A Hóman-szoborra vonatkozó javaslat is komoly vitát szült: rengetegetn támadták a tervet, hiszen Hóman miniszterként ugyan tényleg sokat tett az országért, képviselőként pedig Székesfehérvárért, de a nyilas hatalomátvétel után is a parlament tagja maradt, ráadásul komoly szerepe volt a zsidótörvényeket megalapozó rasszista állami politika kialakításában is.

Orbán Viktor levelet kapott az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjától is, abban is arra kérték a miniszterelnököt, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman Bálint szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában.

Most Fodor kérdésére Orbán nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese és államtitkára válaszolt. Ez a válasz tulajdonképpen az első és eddig egyetlen olyan dokumentum, amiben az Orbán-kormány hivatalos véleményt közöl a Hóman-szoborról.

Dömötör azt írja, hogy

„Magyarország 1944. március 19-én elveszítette a szuverenitását, és ezt csak 1990. május 2-án nyerte vissza. A két időszak között Magyarország egy megszállt ország volt, Hóman Bálint pedig ebben az időszakban is vállalt közéleti szerepet. A magyar kormány nem támogatja olyan politikusnak a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt — legyenek akármilyen érdemei.” (via hvg.hu)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.