A terrorista Istent rakta címlapjára a mészárlás évfordulóján a Charlie Hebdo

külföld
2016 január 04., 08:00
comments 377
photo_camera

A vállára vetett Kalasnyikovval rohanó, véreskezű Istent rakta a szerkesztőségben elkövetett mészárlás évfordulóján megjelenő száma címlapjára a Charlie Hebdo főszerkesztője, a Riss néven publikáló Laurent Sourisseau. Vezércikket is írt, amiben egyrészt elítéli "a Korán által brutalizált fanatikusokat", másrészt minden más vallás képviselőit is, akik szerinte a lap haláláért szurkoltak, amiért a Charlie Hebdo "ki meri röhögni a hívőket".

Sourisseau maga épphogy csak megúszta a tavalyi mészárlást, súlyosan megsebesült.

A lap amúgy a támadás előtt egy hónappal válságos helyzetben volt. A páldányszáma harmincezer alá zuhant, és már a megszűnés fenyegette. A támadás utáni első lapszámból 7,5 millió példány fogyott, és kétszázezer új előfizetője lett a lapnak.

Ennek ellenére a szerkesztőség magára hagyottnak érzi magát. "Szörnyen egyedül érezzük magunkat. Azt reméltük, hogy mások is képesek lesznek a szatírára. De senki se csatlakozik a harcunkhoz, mert túl veszélyes. Bele lehet halni" - mondta erről a lap pénzügyi igazgatója, Eric Portheault, aki az asztala alá bújva vészelte át a tavaly januári támadást. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.