Az üvegházban élő stockholmi párt csodálja a netes zöldközösség

üvegház
2016 január 04., 19:10

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>

Hibbant? Merész? Őrült betépett hippik? Talán mindből egy kevés, mert üvegházat építeni egy komplett családi ház köré nem épp józan, földhözragadt terv.

A stockholmi szigetcsoporton élő Marie Granmar és Charles Sacilotto vágyták a meleg nyarakat, de a kézenfekvő költözés opciója helyett radikális tervvel álltak elő. Pontosabban lemásoltak, felelevenítettek egy újító szellemű koncepciót, Bengt Warne építész 1976-os naturházát.

Meglévő épületük köré 4 milliméter vastagságú üveglapokból álló dobozt húztak fel, 84 000 dolláros költséggel.

"Az üvegházzal közel kétszeresére növekedett a lakás alapterülete és bőven van hely egy körbefutó kertnek. Ezzel a „buborék” belsejében mediterrán éghajlat alakulhatott ki annyira, hogy a házaspár most atipikus svédországi termékeket tartanak, pl. füge, szőlő, paradicsom, uborka." - tervlap.hu

Az esővizet gyűjtik, és újrahasznosítják, a szerves hulladék komposztként hajt hasznot, a ház fűtésére pedig a beszámolóik alapján ötven százalékkal kevesebbet költenek.

Mesésnek tűnik, de a Treehugger oldalán sokan teszik fel a kérdést: mi történik a fullasztó párával nyáron? Elég szellőztetni, elég az egyik cikkben megemlített pár nagy teljesítményű ventillátor?

A videó és a beszámolók alapján nehéz eldönteni, hogy csak egy látványos, és drága hóbortról van-e szó, vagy ez tényleg útmutató alternatíva egy fenntarthatóbb életvitel kialakításához.

(treehugger.com/faircompanies.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.