Letaszították Orbánt a legkorruptabb politikusok világranglistájának második helyéről

külföld
2016 január 04., 08:00
comments 256

Kihozta 2015-ös korruptvilágranlistáját a tényfeltáró újságírókat tömörítő nemzetközi szakmai szervezet, a Szervezett Bűnözés és Korrupciójelentő Projekt (OCCRP). Tavaly szép magyar siker volt a lista

Orbán Viktor a dobogó második fokára állhatott fel.

Idén viszont leszorult a dobogóról a magyar miniszterelnök. Idén a tavalyi harmadik Milo Djukanović nyert, ami komoly elismerés a cigarettacsempészetre államot alapító balkáni kormányfőtől.

A Kelet-Balkán amúgy idén kimondottan jól szerepelt, Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök harmadik lett a listán. A két balkáni között a dobogó második fokát az azeri elnök és népes családja foglalja el.

Djukanović győzelmét az OCCRP a cigarettacsempészetben a Sacra Corona Unita és a Camora maffiacsaládokkal kiépített sikeres együttműködésével indokolta, külön kiemelve azt a megkapó történetet, hogy

miközben Djukanović hivatalosan azt állítja, hogy felszámolta a cigarettacsempészetet, annak új központja egy olyan montenegrói sziget, amit jóbarátja, Stanko Subotić Djukanović családi bankjának hiteléből vásárolt meg.

Emellett megjegyzik, hogy sikeresen privatizálta a montenegrói tengerpartot jellemzően orosz maffiózóknak és a második helyezett azeri elnöki család cégeinek. (Via OCCRP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.