Letaszították Orbánt a legkorruptabb politikusok világranglistájának második helyéről

2016 január 4., hétfő 8:00
256

Kihozta 2015-ös korruptvilágranlistáját a tényfeltáró újságírókat tömörítő nemzetközi szakmai szervezet, a Szervezett Bűnözés és Korrupciójelentő Projekt (OCCRP). Tavaly szép magyar siker volt a lista

Orbán Viktor a dobogó második fokára állhatott fel.

Idén viszont leszorult a dobogóról a magyar miniszterelnök. Idén a tavalyi harmadik Milo Djukanović nyert, ami komoly elismerés a cigarettacsempészetre államot alapító balkáni kormányfőtől.

A Kelet-Balkán amúgy idén kimondottan jól szerepelt, Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök harmadik lett a listán. A két balkáni között a dobogó második fokát az azeri elnök és népes családja foglalja el.

Djukanović győzelmét az OCCRP a cigarettacsempészetben a Sacra Corona Unita és a Camora maffiacsaládokkal kiépített sikeres együttműködésével indokolta, külön kiemelve azt a megkapó történetet, hogy

miközben Djukanović hivatalosan azt állítja, hogy felszámolta a cigarettacsempészetet, annak új központja egy olyan montenegrói sziget, amit jóbarátja, Stanko Subotić Djukanović családi bankjának hiteléből vásárolt meg.

Emellett megjegyzik, hogy sikeresen privatizálta a montenegrói tengerpartot jellemzően orosz maffiózóknak és a második helyezett azeri elnöki család cégeinek. (Via OCCRP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt