Letaszították Orbánt a legkorruptabb politikusok világranglistájának második helyéről

Kihozta 2015-ös korruptvilágranlistáját a tényfeltáró újságírókat tömörítő nemzetközi szakmai szervezet, a Szervezett Bűnözés és Korrupciójelentő Projekt (OCCRP). Tavaly szép magyar siker volt a lista

Orbán Viktor a dobogó második fokára állhatott fel.

Idén viszont leszorult a dobogóról a magyar miniszterelnök. Idén a tavalyi harmadik Milo Djukanović nyert, ami komoly elismerés a cigarettacsempészetre államot alapító balkáni kormányfőtől.

A Kelet-Balkán amúgy idén kimondottan jól szerepelt, Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök harmadik lett a listán. A két balkáni között a dobogó második fokát az azeri elnök és népes családja foglalja el.

Djukanović győzelmét az OCCRP a cigarettacsempészetben a Sacra Corona Unita és a Camora maffiacsaládokkal kiépített sikeres együttműködésével indokolta, külön kiemelve azt a megkapó történetet, hogy

miközben Djukanović hivatalosan azt állítja, hogy felszámolta a cigarettacsempészetet, annak új központja egy olyan montenegrói sziget, amit jóbarátja, Stanko Subotić Djukanović családi bankjának hiteléből vásárolt meg.

Emellett megjegyzik, hogy sikeresen privatizálta a montenegrói tengerpartot jellemzően orosz maffiózóknak és a második helyezett azeri elnöki család cégeinek. (Via OCCRP)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;