Végre kitöltötték a periódusos rendszer hetedik sorát!

A tábla kitöltve, az alkotó megpihenhet. Fotó: Larry / Flickr CC BY-NC-ND 2.0

Négy új elemet adtak hozzá a periódusos rendszerhez, ezzel végre sikerült kitölteni a táblázat hetedik sorát. A táblázathoz 2011 óta nem adtak új elemet, de most egyszerre négy új elem létezését is sikerült függetlenül is megerősíteni.

A négy szupernehéz elemet japán, orosz és amerikai tudósok hozták létre - ezek az elemek csak laboratóriumi körülmények között léteznek, és csak nagyon rövid ideig, mielőtt lebomlanának.

A négy új elem közül a 115, 117 és 118-as rendszámút orosz-amerikai együttműködésben a dubnai Egyesült Nukleáris Kutatóintézet és az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói hozták létre. A 113-as rendszámú elem felfedezését az Elméleti és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Szövetsége a japán Riken Intézet kutatóinak tulajdonította, bár az orosz-amerikai tudóscsapat is magának követelte a dicsőséget.

A japán kutatócsoport vezetője, Kosuke Morita most a 119. és még további elemek felfedezésére készül, ami már ismeretlen terep: a 118. elemmel hivatalosan is megtelt a periódusos táblázat hetedik, utolsó sora.

Az új elemeket még nem nevezték el, ideiglenesen ununtriumnak (Uut, 113), ununpentiumnak (Uup, 115), ununseptiumnak (Uus, 117), és ununociumnak (Uuo, 118) nevezik. (Via The Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.