Végre kitöltötték a periódusos rendszer hetedik sorát!

TUDOMÁNY
2016 január 04., 06:09
comments 83
A tábla kitöltve, az alkotó megpihenhet. Fotó: Larry / Flickr CC BY-NC-ND 2.0
photo_camera A tábla kitöltve, az alkotó megpihenhet. Fotó: Larry / Flickr CC BY-NC-ND 2.0

Négy új elemet adtak hozzá a periódusos rendszerhez, ezzel végre sikerült kitölteni a táblázat hetedik sorát. A táblázathoz 2011 óta nem adtak új elemet, de most egyszerre négy új elem létezését is sikerült függetlenül is megerősíteni.

A négy szupernehéz elemet japán, orosz és amerikai tudósok hozták létre - ezek az elemek csak laboratóriumi körülmények között léteznek, és csak nagyon rövid ideig, mielőtt lebomlanának.

A négy új elem közül a 115, 117 és 118-as rendszámút orosz-amerikai együttműködésben a dubnai Egyesült Nukleáris Kutatóintézet és az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói hozták létre. A 113-as rendszámú elem felfedezését az Elméleti és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Szövetsége a japán Riken Intézet kutatóinak tulajdonította, bár az orosz-amerikai tudóscsapat is magának követelte a dicsőséget.

A japán kutatócsoport vezetője, Kosuke Morita most a 119. és még további elemek felfedezésére készül, ami már ismeretlen terep: a 118. elemmel hivatalosan is megtelt a periódusos táblázat hetedik, utolsó sora.

Az új elemeket még nem nevezték el, ideiglenesen ununtriumnak (Uut, 113), ununpentiumnak (Uup, 115), ununseptiumnak (Uus, 117), és ununociumnak (Uuo, 118) nevezik. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.