A Bazilikánál eszkalálódott a Nagy Budapesti Oszlopháború

VÉGSŐ UPDATE 15:23: Váratlan fordulat az oszlopháborúban, meghátráltak a fővárosi oszlopbontók!!4! Botos tudósító jelentése szerint a Budapest Közút szakemberei "nem akarták, hogy bontás közben megsérüljenek a Mahir biztonsági őrei", ezért abbahagyták a Bazilika előtti hirdetőoszlop bontását. Három másik helyszínen, az Andrássy úton és a Podmaniczky utcánál, ahol nincsenek biztonságiak, tovább bontanak. "Ez egy Pintér Béla darab" - összegezte élményeit Botos tudósító.

A Mahir négy biztonsági embere körbeállta és testével védi Simicska Lajos reklámcégének a Bazilikánál álló hirdetőoszlopát, amit a főváros cége, a Budapest Közút szakemberei próbálnak eltávolítani.

Fotók: Botos Tamás

Botos tudósító helyszíni beszámolója szerint a rendőrség is a helyszínen van, de közbe csak akkor avatkoznak, ha szabálysértést is tapasztalnak. De azt egyelőre nem tapasztalhatnak, mert a főváros oszlopeltávolító szakemberei is kivárásra játszanak, így a biztonsági őröknek sem áll módjukban szabályt sérteni.

UPDATE 15:18: Felforrósodott a helyzet a Bazilikánál, a mahires biztonságiak próbálják lefogni az oszlopot. A rendőrök szóltak, hogy ez szabálysértés, amire a Mahir ügyvédje azzal vágott vissza, hogy az oszlop elbontása pedig lopás.

UPDATE 15:01 Botos tudósító jelentése szerint a Budapest Közút oszlopbontó-teherautója eltávozott a helyszínről, de csak azért, hogy egy még nagyobb oszlopbontó-teherautó vegye át a helyét. Azzal már bontani is fognak.

A Budapest Közút amúgy négy helyszínen is bontja a Mahir oszlopait az Andrássy úton, de a Mahir biztonsági őrei egyelőre csak a Bazilikánál állót védik.

A fővárosi közgyűlés tavaly szeptemberben mondta fel a Mahirral tíz éve, 25 évre kötött szerződését a hirdetőoszlopokról, majd decemberben úgy határozott, hogy azokat, amennyiben a cég magától nem távolítja el, a Mahir költségére a főváros bontja el. A Mahir jogellenesnek tartja és vitatja a fővárosi közgyűlés szerződésbontását, az Andrássy úti oszlopokkal kapcsolatban pedig azt is felvetette, hogy mivel az Andrássy út világörökségi védelem alatt áll, az oszlopok elbontása műemlékvédelmi problémákat is felvethet.