Az MNV még mindig perelni akarja az FHB-t

gazdaság
2016 január 05., 14:45

A magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. fenntartja az FHB ellen december 30-án benyújtott keresetét - tájékoztatta a vagyonkezelő kedden az MTI-t.

Az MNV azért adott be keresetet a bírósághoz, mert az FHB Nyrt. december végi közgyűlése kizárta az államot (és az állam képviseletében eljáró MNV-t) a tőzsdén jegyzett FHB tőkeemeléséből. Az MNV most azt mondja, hogy az állam álláspontja egyértelmű, és egyértelmű volt az FHB tavaly december 28-i közgyűlésén is:

részt kívánnak venni a tőkeemelésben, mégpedig úgy, hogy az elsőbbségi részvényjegyzési jogukat fenntartják.

Az MNV tehát legalább a tőkeemelés előtti tulajdonhányadát szeretné fenntartani az FHB-ben.

A vagyonkezelő közleményében van egy másik érdekesség is, ezt írják:

„A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint a mostani tőkeemelést támogatta volna. Az ezt híresztelő sajtóorgánumok többsége egyébként az FHB menedzsmentjének érdekkörébe tartozik.”

Az MNV ezzel az FHB-elnök Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó Portfolióra és az Indexre utal, ami azért érdekes, mert állami szereplő ennyire nyíltan sosem hánytorgatta fel, hogy ezek a lapok a Fideszhez és a kormányhoz hagyományosan közel álló Spéder köreihez tartoznak.

A bankár médiabirodalmának emlegetésével nagyon nagy jobboldali tabut döntött le a vagyonkezelő.

Az MNV azt szeretné elérni, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül az FHB társasági határozatait, és függesszék fel a jogellenes határozatok végrehajtását.

Az állam nevében eljáró nemzeti vagyonkezelőnek a jelenlegi állapot szerint az FHB-ban 7,32 százalékos részesedése van 4 millió 832 ezer 225 részvénnyel.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.