Elítélte a bíróság a Város Mindenkié aktivistáit, mert meg akartak akadályozni egy kilakoltatást

politika
2016 január 05., 19:06
comments 201

Kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság figyelmeztetéssel vagy pénzbírsággal büntette a Város Mindenkié Csoport 9 aktivistáját, amiért október 15-én élőlánccal akarták megakadályozni, a józsefvárosi önkormányzat elhelyezés nélküli Lendvai Andrea családját. A csoport tagjait a rendőrök elvonszolták a helyszínről, többüket megbilincselték, és bevitték az őrszobára, majd szabálysértési eljárást indítottak ellenük.

Pósfai Zsuzsanna, Misetics Bálint és társaik szabálysértési büntetését jelentősen csökkentette a bíróság. A nyolcadik kerületi rendőrkapitányság 50 és 30 ezer forintos bírságot szabott ki a résztvevőkre, végül hármójuknak kell 10-10 ezer forintot megfizetniük, a többieket figyelmeztették.

photo_camera Város Mindenkié aktivistái a Pesti Központi Kerületi Bíróságon - Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fél évvel ezelőtt már volt egy ítélet egy hasonló ügyben, a bíróság akkor is a büntetés mérséklése mellett döntött, de ugyanúgy veszélyesnek ítélte a rendőri utasítással való szembefordulást, mint most. Az AVM aktivistái szerint tettüket magasabb rendű erkölcsi megfontolásból, a szegényekkel való szolidaritás vállalásával, politikai figyelemfelkeltő akcióval, követték el, a szabálysértést ezért nem ismerték el.

Bár októberben az akcióval nem sikerült megakadályozni a család kilakoltatását, de az AVM szerint ennek mégis jelentős szerepe lehetett abban, hogy egy héttel később Kocsis Máté polgármester a józsefvárosi képviselő-testület ülésén bejelentette a kilakoltatások felfüggesztését, és a kilakoltatásokhoz vezető folyamat felülvizsgálására utasította az önkormányzat munkatársait. Egy későbbi közmeghallgatáson pedig megerősítette, hogy az önkormányzat a jövőben alaposabban kívánja vizsgálni az egyes kilakoltatási eseteket. (via nol.hu/AVM)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.