Elítélte a bíróság a Város Mindenkié aktivistáit, mert meg akartak akadályozni egy kilakoltatást

2016 január 5., kedd 19:06
204

Kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság figyelmeztetéssel vagy pénzbírsággal büntette a Város Mindenkié Csoport 9 aktivistáját, amiért október 15-én élőlánccal akarták megakadályozni, a józsefvárosi önkormányzat elhelyezés nélküli Lendvai Andrea családját. A csoport tagjait a rendőrök elvonszolták a helyszínről, többüket megbilincselték, és bevitték az őrszobára, majd szabálysértési eljárást indítottak ellenük.

Pósfai Zsuzsanna, Misetics Bálint és társaik szabálysértési büntetését jelentősen csökkentette a bíróság. A nyolcadik kerületi rendőrkapitányság 50 és 30 ezer forintos bírságot szabott ki a résztvevőkre, végül hármójuknak kell 10-10 ezer forintot megfizetniük, a többieket figyelmeztették.

Város Mindenkié aktivistái a Pesti Központi Kerületi Bíróságon - Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fél évvel ezelőtt már volt egy ítélet egy hasonló ügyben, a bíróság akkor is a büntetés mérséklése mellett döntött, de ugyanúgy veszélyesnek ítélte a rendőri utasítással való szembefordulást, mint most. Az AVM aktivistái szerint tettüket magasabb rendű erkölcsi megfontolásból, a szegényekkel való szolidaritás vállalásával, politikai figyelemfelkeltő akcióval, követték el, a szabálysértést ezért nem ismerték el.

Bár októberben az akcióval nem sikerült megakadályozni a család kilakoltatását, de az AVM szerint ennek mégis jelentős szerepe lehetett abban, hogy egy héttel később Kocsis Máté polgármester a józsefvárosi képviselő-testület ülésén bejelentette a kilakoltatások felfüggesztését, és a kilakoltatásokhoz vezető folyamat felülvizsgálására utasította az önkormányzat munkatársait. Egy későbbi közmeghallgatáson pedig megerősítette, hogy az önkormányzat a jövőben alaposabban kívánja vizsgálni az egyes kilakoltatási eseteket. (via nol.hu/AVM)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt