Meghalt Vándor Kálmán

gyász
2016 január 05., 17:48
comments 49

Életének 94. évében kedden elhunyt Vándor Kálmán aranytollas sportújságíró. 

Vándor Kálmán 74 éve, 1942-ben lett a Nemzeti Sport tudósítója, majd dolgozott a Népsportnál, a Friss Újságnál, a Magyar Rádió olasz szerkesztőségében, a Képes Sportlapnál, a Képes Sportnál, 1956 szeptemberétől csaknem négy évtizeden át a Népszavánál, onnan ment nyugdíjba. Több száz válogatott labdarúgó-mérkőzésről tudósított, járt olimpiákon, labdarúgó-világbajnokságokon, volt az MLSZ sajtófőnöke is, ezeken túl könyveket is írt a sportról. 

A sportújságírás mellett olasz slágerek szövegeinek fordításával szerzett magának országos hírnevet. Kétszáznál is több táncdal szövegének megírása vagy fordítása köthető hozzá, ezeket népszerű énekesek (Kovács Kati, Koós János, Korda György) vitték sikerre. Eze közé tartozik az Azzurro, a Kósza szél, a Távollét vagy A szívem egy vándorcigány.

Vándor Kálmánnak 2002-ben Aranytollal, 2003-ban eMeRTon-életműdíjjal, 2005-ben sportújságírói életműdíjjal ismerték el munkásságát. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.  (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.