Németországot sokkolta a szilveszteri erőszakhullám

A kölni városvezetés válságülést hívott össze a szilveszter este elszabadult erőszaksorozat miatt: a város főpályaudvara körül összegyűlt közel ezres tömegben részeg férfiak 5-15 fős csoportja nőkre támadt rá: kirabolták és durván molesztálták őket. A német igazságügy miniszter, Heiko Maas szerint a szervezett bűnözés egy új formájával állnak szemben. 

A szilveszter utáni első munkanapon hétfőn legalább 90 bejelentés érkezett a rendőrséghez a teljesen elszabadult tömegben történt bűncselekmények miatt. Ezeknek negyedét olyan nők adták be, akiket szexuális jellegű támadás ért. A hatóságok arra számítanak, hogy a hét során még ennél is többen jelentkeznek majd.

Hasonló bűncselekmények történtek Hamburgban is, ahol a város bulinegyedében éjfél körül észak-afrikai férfiak nőket raboltak ki, majd elkezdték fogdosni őket. A hamburgi rendőrséghez tíz eset miatt érkezett bejelentés. Stuttgartból is érkeztek jelentések ilyen esetekről. 

 Egy kölni lap beszámolója szerint a támadók a nők ruhája alá nyúltak, volt, akiről a bugyiját is letépték. Wolfgang Albers kölni rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy a szexuális zaklatások valóban nagyon súlyos formájáról van szó, egy nőt meg is erőszakoltak. A beszámolók alapján az elkövetők az észak-afrikai térség országaiból származhatnak.

Az egyik szemtanú, a 27 éves Anne a Spiegelnek arról számolt be, hogy szilveszter este a kölni főpályaudvar előtti tér szinte teljesen megtelt. A tömeg szinte kizárólag csak férfiakból állt, csak elvétve lehetett köztük nőket látni. Nem tudta, hogy pontosan miért, de nagyon kényelmetlenül érezte magát, és végig a barátjába kapaszkodott.

Egyszer csak azt érezte, hogy egy idegen kéz a tömegben megmarkolja a fenekét, de az elkövető gyorsan eltűnt a tömegben. Nem sokkal később valaki tűzijátékot lőtt az emberek közé. A rendőrség végül feloszlatta a teljesen elszabadult tömeget, éjfél után 15 perccel már üres volt a tér. Vasárnap reggel a rendőrség a pályaudvaron öt 18-24 év közötti férfit vett őrizetbe, akik női utasokat zaklattak. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy ők követték-e el a szilveszter esti támadásokat is.

A kölni rendőrséget rengeteg bírálat érte, amiért nem elég gyorsan és nem megfelelő erővel reagált a pályaudvar előtt kialakult káoszra. Ezért a biztonsági erők a város következő nagyobb rendezvényre, a februári karneválra külön készülnek. Akkorra legalább egymillió látogatót várnak. A hatóságok fogadkoznak, hogy mindent elkövetnek majd, hogy a szilveszteri események ne ismétlődhessenek meg. A tartomány belügyminisztere, Ralf Jäger hangsúlyozta, hogy ennyivel tartoznak a nőknek és ugyanúgy az észak-afrikai menekülteknek is, akik békében akarnak náluk élni.

Heiko Maas (TOBIAS SCHWARZ / AFP)

A német igazságügyi miniszter, Heiko Mass kedden az utcai erőszak megfékezését követelte a német városokban. Arról beszélt, hogy ezeket „a nők elleni gyáva és undorító támadásokat nem fogjuk elfogadni. Minden tettest bíróság elé kell állítani. Nem engedhetjük meg, hogy a védtelen emberek a városainkban nyílt erőszaknak legyenek kitéve.
(via Spiegel/FAZ/Süddeutsche Zeitung)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;